ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Contract de munca. Codul Muncii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Un angajat cu o norma de munca de 8 ore pe zi se poate angaja si la o firma concurenta cu acelasi obiect de activitate cu un program de 2 ore pe zi si pe aceeasi functie? In primul contract de munca nu se afla vreo clauza de neconcurenta sau exclusivitate. Este interzis acest lucru de Codul Muncii chiar daca nu este prevazut in primul contract de munca in mod expres?
O alta firma cu acelasi obiect de activitate este automat si o firma concurenta?

Multumesc.

Adaugata in: Contract de munca
- -
 User  - -
a intrebat la 02 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului - - la 03 Iul. 2012
Obligatia de fidelitate se aplica in cazul relatiei de munca incheiate cu orice angajator, nu doar cu primul. Acest lucru se refera la respectarea contractului, a fisei postului, a informatiilor interne prin netransmiterea lor catre terti, precum concurenta etc. Insa repet, o firma cu acelasi obiect de activitate este considerat a fi concurent, iar o clauza de concurenta se refera la incadrarea dupa incetarea raportului de munca. Se aplica acelasi principiu un cazul companiilor de orice fel, si a oricarei pozitii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Iul. 2012
Da, este corect.
Art. 39 din Codul Muncii republicat:
2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
d) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
- -
 User - -
a raspuns userului - - la 02 Iul. 2012
Am inteles ca ar putea fi o problema din cauza obligatiei de fidelitate fata de primul angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
- -
 User - -
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Iul. 2012
Multumesc pentru raspuns.

Intrebarea era din punctul de vedere al unui angajat.
Daca este vorba despre un ospatar de ex. se aplica si atunci aceleasi reguli? Persoana in cauza nu ar dori decat sa-si suplimenteze veniturile si asta este meseria lui. Ar putea eventual sa lucreze altceva, barman de ex. dar tot la o firma cu acelasi obiect de activitate?

Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Iul. 2012
In codul muncii nu apar astfel de prevederi, insa se precizeaza ca in contractul individual de munca poate fi inclusa o clauza de neconcurenta, clauza care se refera la incadrarea salariatului, dupa incetarea raportului de munca, intr-o companie concurenta celei in care lucreaza in prezent. Insa in aceasta clauza se vor specifica foarte clar numele companiilor in care angajatul nu are voie se desfasoare activitate, fiind considerate concurente, perioada pentru care nu se poate incadra in ele dupa incetarea contractului de munca actual, si indemnizatia de concurenta pe care i-o veti plati ulterior incetarii.

Art. 21
1 La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
2 Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
3 Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
4 Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22
1 Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

Companiile care desfasoara activitate in acelasi domeniu sigur ca sunt considerate concurente si se creeaza conflicte de interese. Cel mai bine ar fi sa discutati cu angajatul dvs in acest sens si sa ii explicati acest detaliu referitor la conflictele de interese. Luand ca exemplu domeniul telefoniei mobile, nu cred ca e indicat ca un angajat sa deruleze activitate in cadrul a doua companii concurente, cu aceleasi servicii. Din motivul mai sus enuntat, al conflictelor de interese.Insa daca in contract sau in lege nu apare ca el nu poate desfasura activitate in cadrul alte companii cu acelasi profil legal vorbind el are castig e cauza. Puteti introduce si o clauza de neconcurenta in CIM, prin semnarea unui act aditional, insa numai cu acordul salariatului ea va putea fi prezenta in CIM. Daca acesta nu este de acord iar clauza nu a fost introdusa de la inceput, nu il puteti forta legal.

Alte intrebari despre Contract de munca