ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de munca. Condica de prezenta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In contractul de munca nu este specificat sa lucram sambata, iar in condica de prezenta sambata desi lucreaza toata firma se semneaza doar doi angajati Iar in cursul saptamanii in condica semnam de la ora 9:00-17:00 desi noi venim de la 8:00 - 18:00...este normal asa ceva? Zile de concediu in stat se dau 21 lucratoare in practica se dau 10 zile de luni pana duminica.
Daca cineva pleaca din firma si are dreptul la concediu nu i se da si nici nu se plateste; dupa ce a plecat se ia condica se sterge cu pasta corectoare si respectivul este dat in asa zis "concediu";  tot ce am specificat este normal sa se intample?

Adaugata in: Contract de munca
Draghici Marya
 User  Draghici Marya
a intrebat la 24 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Mai. 2012
Nimic din ce ati mentionat nu este normal sa se intample, din pacate se incalca drepturi importante privind timpul de lucru si repausul acordat salariatului.

In primul rand, comparand cele doua programe, cel efectiv lucrat cu cel din condica de prezenta, concluzia ar fi ca in fiecare zi efectuati cate 2 ore suplimentare, peste limita de 8 ore suplimentare saptamanale admisa de Codul muncii, ore care inteleg ca nu sunt pontate si remunerate in nici un fel. Orele suplimentare ar trebui recompensate cu un spor minim de 75% din salariul de baza cuvenit pentru perioada lucrata sau cu ore libere platite acordare in urmatoarele 60 de zile.

Zilele de concediude odihna nu pot include repausul saptamanal, sambetele si duminicile respectiv. Din totalul zilelor de concediu anual fac parte numai zilele lucratoare, luni - vineri inclusiv. Pentru fiecare perioada sau zi de concediu de odihna trebuie sa apara la dosarul angajatului o cerere semnata de ambele parti. Odata cu incetarea contractului, daca salariatul are zile de concediu ramase neefectuate, angajatorul are obligatia se a i le compensa in bani.

Zilele de repaus saptamanal - sambata si duminica - lucrate trebuie si ele compensate cu un spor la salariu care se stabileste prin contractul colectiv de munca sau cel individual, in functie de frecventa efectuarii lor. Sporul poate fi cuprins intre 1% si 100%, se pot plati orele lucrate sau ziua intreaga, metoda variza de la angajator la angajator. Pe langa spor, daca lucrati spre exemplu sambata, ar trebui sa primiti o alta zi, eventual luni, ca repaus saptamanal. In acest fel ar fi respectata conditia acordarii acestui repaus.

In concluzie, persoanal v-as recomanda sa faceti o sesizare catre ITM, cu atat mai mult cu cat drepturile incalcate sunt multiple si afecteaza intreg personalul din firma in care lucrati.



Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024