ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract de munca fara semnatura mea


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Pe baza Legii 53/2003 Codul muncii art 65 (1) contractul de munca poate fi incetat chiar si fara semnatura mea? Poate sa mi se desfaca contractul de munca daca sunt insarcinata si am anuntat acest lucru?
In instiintarea pe care am primit-o de la locul de munca, ma anunta ca incepand cu data de 30.09 inceteaza contractul de munca privind legii si articolului mai sus mentionat. Acest lucru se poate face chiar si fara consimtamantul meu?
Va multumesc.

Adaugata in: Contract de munca
Beatrice Egri
 User  Beatrice Egri
a intrebat la 03 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2012
Art. 60 din codul muncii republicat
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
...
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2012
Incetarea contractului de munca vi se aduce la cunostinta prin decizie de concediere sau notificare, in functie de caz, document pentru a carui luare la cunostinta trebuie sa semnati. O decizie de concediere nu isi poate produce efectele daca nu ati semnat pentru primirea ei si deci se considera ca nu ati luat la cunostinta.

Daca ati instiintat angajatorul in scris privind starea dvs fiziologica, acesta nu poate dispune incetarea daca nu intervine reorganizarea judiciara sau falimentul, in conditiile legii. In cazul de fata, daca nu este vorba nici de una nici de alta, atunci procedura nu respecta legea.

Impresia mea este ca aceasta concediere este de natura discriminatorie, ca urmare a aparitiei sarcinii. Faceti o sesizare catre ITM si refuzati semnarea deciziei. Daca acesta a fost trimisa prin posta cu recomandata si ati semnat recomandata, atunci singurul lucru pe care il mai puteti face este sa contestati decizia de concediere in termenul prevazut in cuprinsul ei.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024