ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

contract de munca pe perioada determinata - pensionar


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
In anul 2011 m-am pensionat pentru limita de varsta; am ramas la acelasi loc de munca in baza unui contract de munca pe perioada limitata - 6 luni, pana la 31 dec. cand am solicitat prelungirea contractului. Mi s-a acceptat un nou contract pe 9 luni, deci pana la 30.09.2012.
Acum s-a schimbat conducerea care doreste sa inceteze contractul in vigoare, dar se pare ca nu are un temei legal. Se leaga de faptul ca in contractul colectiv de munca in anul 2012 s-a introdus o clauza noua care spune ca salariatii care dupa pensionare solicita un nou contract de munca, nu vor mai primi drepturile banesti aferente pensionarii (un nr de salarii in functie de vechimea in unitate) si vor fi remunerati cu salariul minim pe economie. Si astfel ei considera acum ca ma aflu in stare de incompatibilitate, amenintandu-ma ca trebuie sa dau banii inapoi. Ma pot obliga sa dau inapoi drepturile banesti primite in anul anterior, asa cum ma ameninta ? Ce trebuie sa fac? La ce sa ma astept? Multumesc pentru raspuns.

Adaugata in: Contract de munca
Mirela Popescu
 User  Mirela Popescu
a intrebat la 01 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Iul. 2012
Angajatorul nu are dreputul sa recurga la o astfel de masura, nu va poate obliga sa returnati drepturile salariale primite in baza contractului de munca si ca urmare a prestarii unei activitati in temeiul lui. In plus, pensionarul pentru limita de varsta, conform legii, poate cumula pensia cu salariul, daca pensia lui nu depaseste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului pentru asigurari sociale, stabilit pentru 2012 la 2117 lei. Cu alte cuvinte, el ar incalca, prin abuz, un drept al pensionarului pentru limita de varsta prevazut de Codul muncii si legea pensiilor 263/2010. Pentru incetarea raportului de munca trebuie intr-adevar sa existe un temei legal. Daca angajatorul nu il are, solutia lui ar fi sa lase contractul sa expire si sa nu il mai prelungeasca. Insa o astfel de masura nu este legala. Faceti o sesizare catre ITM, cat mai curand posibili. Daca nu se rezolva asa si in timp cat mai scurt, puteti contacta un avocat si ulterior sa chemati angajatorul in instanta. In situatia in care dispune o decizie de concediere, aceasta va trebui sa continua un motiv al incetarii, un preaviz de 20 de zile lucratoare minim, daca motivul este neimputabil salariatului precum si termenul si numele instantei unde aceasta poate fi contestata.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024