ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract individual de munca pe perioada determinata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Am o situatie mai speciala si unei persoane trebuie sa-i facem CIM pe durata determinata. Imi puteti spune va rog daca Legea imi permite sa inchei un CIM cu o durata de 2 luni? In Codul Muncii este specificat faptul ca un contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni iar in interiorul acestei perioade, pot exista cel mult 3 contracte de munca.
Perioada de proba pentru un CIM cu durata de 2 luni este de 5 zile lucratoare iar CO se acorda proprtional cu perioada lucrata, 4 zile ?

Va multumesc!


Nechita Andruta
 User  Nechita Andruta
a intrebat la 08 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Aug. 2014
Puteti incheiat CIM de 2 luni de zile fara probleme, iar dupa cele 2 luni il puteti prelungi prin act aditional, daca doriti acest lucru, fara sa iesiti din limita maxima a 36 de luni prevazuta de lege, sau il puteti modifica tot prin act aditional in CIM cu perioada nedeterminata. Indiferent de optiunea aleasa, actul se incheie anterior expirarii CIM.

In contract perioada de CO va fi de minim 3 zile de CO, calculate proportional cu timpul contractual de 2 luni, adica: numarul de zile CO minim se imparte la numarul de luni din an iar rezultatul de inmulteste cu numarul de luni lucrate.

20 /12 * 2 = 3,32 zile CO. Se va rotunji la 3 zile pentru ca zecimalele reprezinta un numar mai mic de ,50. Daca rezultatul ar fi fost, de exemplu, 3.50 zile atunci numarul minim de zile CO cuvenite ar fi fost de 4 zile.

Daca la niveul unitatii salariatii, prin Regulamentul Intern, beneficiaza de un numar de zile de CO mai mare decat cel prevazut de codul muncii atuncii ii calculzati concediul cuvenit in raport cu prevederile interne.

Cele 3 contracte la care va refeiriti dvs. sunt, asa cum a punctat si dna Iancu, contract succesiva, iar un astfel de contract poate avea o durata maxima de 12 luni. Ele sunt acele contracter incheiate la o distanta maxima de 3 luni unul fata de celalalt intre aceleasi parti, acelasi angajat si acelasi angajator.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Aug. 2014
Llu?nd ?n considerare factorul ?perioadă?, un contract individual de munca pe durata determinata nu poate fi ?ncheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni, conform art. 84 alin. 1 din Codul Muncii. ?n cazul unui astfel de contract trebuie menționată ?n contract perioada pentru care acesta este ?ncheiat( in cazul de fata 2 luni).
O restricție ?n ceea ce privește contractul de muncă pe perioadă determinată reprezintă numărul de astfel de contracte ce pot fi ?ncheiate ?ntre aceleași părți (angajat, angajator). Astfel, ?ntre același angajat și angajator nu pot fi ?ncheiate, ?n mod succesiv, mai mult de trei contracte de muncă pe o perioadă determinată. Contractele succesive reprezintă contractele ?ncheiate ?ntr-un termen de trei luni de la ?ncetarea contractului de muncă pe perioadă determinată anterior de unde ar rezulta că, ?n cazul ?n care următorul contract de muncă s-ar ?ncheia după o perioadă de patru luni de la ?ncetarea contractului anterior, această restricție nu s-ar mai aplica.
O prelungire a contractului individual de muncă pe periodă determinată inițial nu reprezintă un nou contract de muncă, implicit nu ne aflăm ?n prezența unui contract de muncă succesiv, dar trebuie luat ?n calcul că o astfel de prelungire ?ncă se supune restricțiilor de perioadă ?n sensul că, per total, nu trebuie să depășească 36 de luni, respectiv 12 luni pentru contractele succesive.
In funcție de durata pentru care este ?ncheiat, perioadele de probă vor fi diferite (art. 85 din Codul Muncii). O altă particularitate a acestui tip de contract este că perioada de probă este calculată ?n zile lucrătoare și nu ?n zile calendaristice, ca ?n cazul contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată, după cum urmează:

-cinci zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de trei luni;
-15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă ?ntre trei şi şase luni;
-30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de şase luni;
-45 de zile lucrătoare ?n cazul salariaţilor ?ncadraţi ?n funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de şase luni.
Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024