ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Contract suspendat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ,

am un salariat care s-a prezentat cu un doua concedii medicale, cu diagnosticul epilepsie. El lucreaza in tricotat, pe masini rectilinii, intr-un cuvant, trebuie sa supravegheze masinile sa inlocuiasca ace rupte, fire etc.ce pot sa fac ? Nu avem disponibil un alt loc de muna ?
Medicul de medicina a muncii ne a spus ca nu este ok.
Ce se poate face? Pot sa-i suspend contractul in baza art 50 lit.h?

Multumesc


Adaugata in: Contract de munca
Georgeta Bojin
 User  Georgeta Bojin
a intrebat la 16 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Adrian C. la 17 Apr. 2013
Este pertinenta intrebarea, si nu as zice ca este doar de dragul discutiei :).

Fiind vorba de o problema medicala, iar actul medical stabileste clar ca angajatul nu este apt fizic sa presteze activitate, deci nu se poate prezenta la lucru, se poate ajunge la un acord prin care acest lucru sa nu se intample iar sanatatea angajatului sa nu fie si mai mult periclitata. Angajatorul, daca isi doreste mai multa siguranta, poate intocmi un acord in care sa precizeze ca salariatul nu poate presta activitate din motivele medicale prezentate dar preavizul va fi platit in mod obligatoriu. Acest act va fi adus la cunostinta salariatului prin semnatura. Practic acest tip de preaviz este un beneficiu al angajatului spre deosebire de preavizul demisiei, care reprezinta un beneficiu al angajatorului.

La fel, se pot include in Regulament Intern prevederi in acest sens, mai ales cand este vorba de situatii medicale.

Sigur, din perspective personala si de specialitate, as spune ca legea are multe lipsuri, si mai ales in ceea ce il priveste pe angajator. Pe viitor poate vor interveni modificari.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului GEORGETA BOJIN la 17 Apr. 2013
Da, poate. O astfel de incetare este incadrata drept motiv neimputabil salariatului si se ia in considerare pentru acordarea somajului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian C.
 User Adrian C.
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Apr. 2013
doamna Ioana, o intrebare - doar de dragul discutiilor :)
"...in temeiul art. 61 litera c) din Codul muncii republicat, cu acordarea preavizului minim de 20 de zile lucratoare..."
corect, asa spune litera legii.
pe perioada previzului insa CIM decurge normal, adica salariatul trebuie sa lucreze in aceleasi conditii de munca, efort, etc.
daca in aceasta perioada intervine un accident, poate fatal, cauzat de boala angajatului si pe fondul solicitarii la locul de munca, e normal?
poate munca presupune efort fizic, si angajatul e bolnav cu inima, si face infarct.
facem abstractie de eventuala intelegere din partea angajatorului.
nu era mai bine ca in lege sa se spuna ca medicul poate dispune incetarea imediata a cim, in functie de gravitatea diagnosticului?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Bojin
 User Georgeta Bojin
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Apr. 2013
multumesc, pentru promptitudinea d-voastra .
as vrea sa mai stiu, daca inceteaza activitatea cu art.61 lit c , poate sa beneficieze de somaj?
toate cele bune va doresc.
cu multa stima,
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Apr. 2013
Chiar daca angajatul nu se poate prezenta la lucru si se va agrea sa petreaca preavizul la domiciliu, la o astfel de concediere aveti obligatia sa i-l platiti, fiind obligatorie acordarea lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Apr. 2013
Daca aveti decizia organelor medicale competente privind incompatibilitatea sa cu locul de munca in cauza puteti dispune incetarea pe acest motiv, in temeiul art. 61 litera c) din Codul muncii republicat, cu acordarea preavizului minim de 20 de zile lucratoare.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Daca nu aveti alte locuri de munca potrivite lui, apelati la ajutorul Agentiei de somaj asa cum prevede legea.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa Marius Ion alexei delimart G Stancu George Andreescu Radu Anton