ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum se incheie contractul de munca in acest caz?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Acum o saptamana am anuntat angajatorul si am inmanat demisia, a spus ca ma anunta daca imi pot da demisia fara preaviz, insa pana la sfarsitul programului de lucru nu a incercat sa poarte un dialog cu mine si nu a raspuns la email-uri. Eu am anuntat in ziua respectiva, atat colegii cat si superiorii, ca este ultima zi in care ma prezint la locul de munca, insa in program apar ca fiind in lichidare dupa data de 30.01.2015, iar din ziua urmatoare depunerii demisiei apar ca absenta nemotivat, fiind trecuta astfel de la o zi la alta.
Stiu ca se poate incheia contractul de munca cu ziua respectiva, fara preaviz, daca contractul de munca a fost incalcat. Dar cum informezi firma, angajatorul de acest lucru daca refuza dialogul?
Din urmatoarele motive consider ca s-a incalcat contractul de munca:
-In momentul in care s-a semnat contractul de munca pe perioada nedeterminata, dupa perioada de proba, in care aveam contract pe perioada determinata, atat eu cat si colegii mei, am fost nevoiti sa semnam demisia in alb;
-In contract este specificat timp de lucru de 8 ore/40 ore saptamana insa nu am lucrat niciodata astfel, orele pe saptamana ajungand si la 45/saptamana.
-Concediul de odihna iti este anulat daca nu semnezi foaia de concediu cu 2 luni inainte;
- Am lucrat in interval 22-00 noaptea sau 22-01 noaptea fara sa fim platiti in plus sau sa ni se ofere ore, desi in acest interval conform CM se considera ore in tura de noapte;
-Dreptul la egalitate de sanse si tratament a fost inalcat pt ca nu am primit in mod egal training cand s-a modificat profilul activitatii noastre. Chiar si in acest caz, in ceea ce priveste preavizul, majoritatea colegilor mei, nu au stat in preaviz in momentul in care si-au dat demisia. Angajatorul are posibilitatea sa aleaga oricum doreste cine sta in preaviz si cine nu? in situatia in care este vorba despre acelasi post, nu avem functie de conducere si mai exista aproximativ 50 de persoane pe acelasi post, astfel incat activitatea departamentului nu este influentata de ramanerea in preaviz sau nu. In acest caz va intreb cum pot informa angajatorul de incalcarea contractului de munca? Voi fii platita pt zilele de concediu din anul acesta in conditiile in care se incheie contractul de munca prin prisma absentelor nemotivate?


C Stefanescu
 User  C Stefanescu
a intrebat la 13 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Ian. 2015
Daca angajatorul nu arenuntat la perioada de preaviz, va trebui sa respectati perioada de preaviz. Dat fiind faptul ca in timpul preavizului contractul de munca isi produce in continuare efectele, este bine sa respectati aceasta clauza si sa nu lipsiti de la locul de munca fara acordul angajatorului, pentru a nu risca sa transformati demisia in concediere pe motive disciplinare.
Demisia
Art. 81 Codul muncii
(1) Prin demisie se ?nţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului ?ncetarea contractului individual de muncă, după ?mplinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să ?nregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a ?nregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi ?n contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut ?n contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să ?şi producă toate efectele.
(6) ?n situaţia ?n care ?n perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă ?ncetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu ?şi ?ndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Compensarea concediului de odihna in bani este posila numai la incetarea contractului individual de munca.

Alte intrebari despre Contract de munca