ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum se poate inceta in acest caz CIM-ul unei salariate aflate in CIC?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am o salariata care are contractul suspendat pentru concediu crestere copil pana pe data de 24.01.2015 pe o societate mai mica care in momentul de fata nu mai are activitate. Adica daca ea ar dori sa se intoarca la munca din pacate nu ar mai avea unde deoarece revista la care lucra ea nu mai exista (angajatorii nostri au renuntat la revista si au disponibilizat toti angajatii, insa contractul ei este suspendat in momentul de fata pentru concediu crestere copil). Ea are doi copii: primul este nascut cand lucra la alta firma, iar al doilea este nascut atunci cand lucra la noi. Intrebarea mea este urmatoarea : daca ea nu va dori sa-si inceteze contractul prin demisie sau prin acordul partilor, noi ca firma ii putem desfiinta postul avand in vedere ca nu mai exista obiect de activitate pe firma respectiva sau suntem obligati prin lege sa o tinem 6 luni? Ea mai beneficiaza de acea protectie pentru a nu fi concediata timp de 6 luni avand in vedere ca este la al doilea copil ( stiu doar ca pentru primul copil nascut angajatorul nu ar avea dreptul sa o concedieze timp de 6 luni, dar avand in vedere ca ea are 2 copii nascuti in timpul cand a lucrat la 2 firme diferite, noi ca firma trebuie sa respectam acest lucru?).
In speranta ca am fost clara astept raspuns de la dumneavoastra pentru a stii cum sa procedez in aceasta situatie.

Va multumesc!


Adaugata in: Contract de munca
Roxana Stanciu
 User  Roxana Stanciu
a intrebat la 07 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Roxana Stanciu
 User Roxana Stanciu
a raspuns la intrebare la 08 Ian. 2015
Da asta am vrut sa stiu daca dupa ce revine ii putem desfiinta postul fiind la al doilea copil. Si asa cum citisem si eu in lege acum m-am lamurit ca la al doilea copil angajatorul nu mai are obligatia de a o tine in firma acele 6 luni.
Firma pe care este angajata nu s-a dizolvat si nici nu este in reorganizare sau faliment ci doar si-a restrans activitatea la maximum si nu mai are angajati. In momentul de fata mai sunt doar 2 salariate aflate in CIC iar una dintre ele ar trebui sa se reintoarca, dar din pacate nu mai are unde si de aceea am vrut sa fiu sigura ca ii putem desfiinta legal postul.
Daca ea nu va dori sa isi inceteze contractul prin demisie probabil singura varianta va fi concedierea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Ian. 2015
Demisia si acordul partilor sunt una, desfiintarea postului este cu totul alt temei de incetare. Fiecare din ele are la baza initiativa unei parti sau a celeilalte, nu se pot insa inlocui una cu cealalat.

Daca firma s-a dizolvat in conditiile legii atunci fiecare contract existent inceteaza de drept asa cum prevede Codul muncii republicat. In cazul unui faliment sau a reorganizarii judiciare (ambele pronuntate deci de instanta) concedierea se poate dispune mai devreme de 6 luni, la fel si in cazul in care a beneficiat de protectia de 6 luni anterior, in baza OUG 111/2010.

Nu are importanta cat timp a lucrat in firma sau la cate firme a lucrat. Cat timp s-a aplicat aceeasi ordonanta pentru ambele nasteri si a beneficiat deja de protectia de 6 luni atunci nu se mai aplica acum.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Ian. 2015
Revenirea trebuie sa aiba loc pe acelasi post de pe care s-a aplicat suspendarea contractului pentru CCC, cu salariu cel putin egal cu cel detinut anterior intrarii in concediu, la care se vor aplica toate modificarile aparute intre timp. Ca temei legal in sustinerea acestor lucruri aveti legea 202/2002, art. 10 (8).
(8) La incetarea concediului de maternitate, a concediului pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati sau a concediului paternal, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede in art. 25 alin. (2) ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate, in conformitate cu dispozitiile art. 25 alin. (3) din OUG 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.
Salariata poate fi concediata in caz de reorganizare judiciara a societatii sau de faliment.



Alte intrebari despre Contract de munca