ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Demisia din functie versus incetare contract individual de munca prin demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Un salariat al nostru a trimis un act catre societate prin care aduce la cunostinta acestuia, faptul ca incepand cu data de .............dumnealui nu mai face parte din departamentul la care acesta lucreaza si demisioneaza din functia detinuta. De mentionat ca dumnealui nu doreste incetarea contractului de munca, si nici nu face alta solicitare de schimbare loc de munca sau functie.
Acum, din cate cunoastem prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
Ca atare, actul transmis de acest salariat, din punctul nostru de vedere nu are valoare de demisie in conditiile codului muncii. Cum ar trebui noi sa interpretam acest act, in conditiile in care el nu cere nimic, numai ne aduce la cunostinta ca ,, nu mai face arte din departamentul respectiv" si demisioneaza din functia detinuta?
Putem noi sa ii dam curs acestui act? Si cum am putea face asta?

Va multumesc.



Adaugata in: Contract de munca
Mariana Monica Bia
 User  Mariana Monica Bia
a intrebat la 30 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Ian. 2015
In aceasta situatie rezolvati problema discutand cu respectivul salariat si incercati sa aflati ce-si doreste.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului adriana iancu la 03 Ian. 2015
Buna ziua si La Multi Ani!!

Eu am inteles ce inseamna demisia si conditiile de incetare a contractului de munca in acest mod. Insa, asa cum spuneam mai sus, el nu doreste incetarea cim prin demisie, ci isi manifesta dorinta de a nu mai lucra in acel departament, considerand ca demisia din functia detinuta poate atrage dupa sine mutarea lui in alt departament.
El nu solicita ceva anume, ci doar anunta ca nu mai doreste sa faca parte din departamentul respectiv, considerand asta un act de demisie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Ian. 2015
Demisia reprezinta o modalitate de desfacere a contractului de munca.
Art. 55. [felurile ?ncetării contractului individual de muncă]
Contractul individual de muncă poate ?nceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, ?n cazurile şi ?n condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Salariatul nu cere demisia, el are obligatia de a-l instiinta pe angajator despre intentia sa de a demisiona, anterior incetarii efective a contractului, intr-un termen convenit de parti si care este inscris in contract sau este prevazut in contractul colectiv de munca, iar angajatorul are obligatia de a inregistra demisia salariatului, iar un eventual refuz de inregistrare a demisiei poate fi dovedit prin orice mijloc de proba.
Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Alte intrebari despre Contract de munca