ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

demisie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul demisiei trebuie efectuat si preavizul?

Adaugata in: Contract de munca
Andrea Andrea
 User  Andrea Andrea
a intrebat la 01 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrea Andrea
 User Andrea Andrea
a raspuns userului Ioana Popa la 02 Iul. 2013
Multumesc...perioada de preaviz prevazuta in CIM este de 20 zile lucratoare...prin urmare trebuie neaparat 20 zile sa stau pana inceteaza CIM?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Iul. 2013
Da, trebuie. Cat timp angajatorul nu renunta total sau partial la preaviz si nu si-a incalcat obligatiile contractual, salariatul are obligtatia respectarii perioadei de preaviz. In caz contrar, daca decide sa nu se prezinte la lucru in acest timp, fara o motivare obiectivea (concediu medical sau cerere de concediu fara plata sau de odihmna, de exemplu) risca sa fie cercetat si chiar concediat disciplinar pentru absente nemotivate. Aceasta deoarece pe durata preavizului CIM isi produce in continuare efectele.

Daca salariatul se afla in perioada de proba sau la finalul ei atunci incetarea se face la initiativa oricareia dintre parti, exclusiv prin notificare scrisa, fara motivare si fara preaviz, in temeiul art. 31 (3) din Codul muncii republicat.

O alternativa la demisie este incetarea cu acordul partilor daca salariatul doreste sa incheie mai devreme relatia de munca. Dar pentru acest lucru este necesara o cerere din partea sa adresata angajatorului, pe care acesta din urma sa o aprobe. Spre deosebire de demise care reprezinta doar o instiintare a angajatorului referitoare la intentia salariatului de a inceta colaborarea, acordul partilor presupune ca ambele parti sa isi dea acordul asupra datei de incetare a raportului de munca. Cu alte cuvinte, angajatorul poate refuza o astfel de cerere, dar nu va putea respinge o cerere de demise, pe aceasta find obligat sa o inregistreze cf. legii. (art. 81 din Codul muncii republicat).

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024