ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Desfacere cim a unei persoane condamnate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Avem o situatie deosebita si anume : un salariat al nostru, care are gestiune, a fost condamnat pentru o fapta penala cu 5 ani inchisoare cu suspendare.
Desfacerea cim, potrivit Codului Muncii, se poate realiza în cazul în care salariatul este arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile, în condiţiile Codului de procedura penală sau ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
Ce ne facem cand pedeapsa nu este privativa de libertate, dar salariatul nostru a primit o pedeapsa penala. POt eu sa ii desfac cim in aceast situatie?
Multumesc.



Adaugata in: Contract de munca
Mariana Monica Bia
 User  Mariana Monica Bia
a intrebat la 12 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mariana Monica BIA la 13 Dec. 2013
Angajatul este mentinut pe post in acest caz, pentru ca nu prea aveti un temei legal de concediere a lui, cat timp legea nu impune asa ceva. Numai in cazul privarii de liberate dupa cum ati spus si dvs se ajunge la incetarea a CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mariana Monica Bia
 User Mariana Monica Bia
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Dec. 2013
Persoana in cauza nu are calitatea de gestionar ci are astfel de atributii prin natura serviciului.
Dar ce se intampla in cazul in care condamnarea este data pentru o fapta ce nu are legatura cu serviciului si functia detinuta?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2013
Va recomand
Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
;;
d) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;
Art. 57
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2013
Verificati legea gestionarului public, 22/1969 actualizata. Un gestionar care a savarsit o fapta penala si are cazier nu poate fi incadrat pe aceasta functie, cat timp fapta se regaseste prin cele prevazute in anexa legii. O gasiti si la o cautare atenta pe Google acesta lege, actualizata.

Art. 4. - Nu poate fi gestionar cel condamnat pentru săv?rşirea vreuneia dintre infracţiunile prevăzute ?n lista anexă la prezenta lege, chiar dacă a fost graţiat.
Nu poate fi angajat sau trecut ?n funcţia de gestionar cel aflat ?n curs de urmărire penală sau de judecată pentru săv?rşirea vreuneia dintre infracţiunile prevăzute ?n lista anexă.
Dacă ?n cursul urmăririi penale, al judecăţii sau după condamnare a intervenit amnistia, cel care a săv?rşit vreuna dintre infracţiunile prevăzute ?n lista anexă nu poate fi gestionar timp de 2 ani de la data intervenirii amnistiei. Cel căruia i s-a suspendat condiţionat executarea pedepsei nu poate fi gestionar ?n cursul termenului de ?ncercare şi 2 ani de la expirarea acestui termen.
Prin "săv?rşirea infracţiunii" se ?nţelege comiterea oricăreia dintre faptele prevăzute ?n lista anexă, pe care legea le pedepseşte ca infracţiune consumată sau ca tentativă, precum şi participarea la comiterea acestora ca autor, instigator sau complice.

Intr-adevar, Codul muncii nu prevede posibilitatea concedierii daca nu este privat de libertate salariatul. Dar in aprecierea mea, pentru ca nu se mai indeplinesc conditiile de ocupare a acestui post, ca urmarea a condamnarii, se poate ajunge la o nulitate a contractului sau chiar incetarea lui. Puteti de asemenea sa declansati o cercetarea disciplinara, mai ales daca fapta este una legata de raportul lui de munca. Depinde si de tipul de infractiune insa, asa cum spuneam.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024