ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Diferente intre Contractul individual de Munca si Conventia Civila


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

As dori sa stiu care este diferenta dintre CIM si Conventia Civila. Este mai avantajoasa incheierea unei conventii civile, in cazul unei asociatii de locatari care-si doreste sa angajeze un administrator?
Va multumesc,
Gina Anghelache

Gina Anghelache
 User  Gina Anghelache
a intrebat la 16 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mai. 2014
Art. 35 - Legea asociatiilor de proprietari nr. 230/2007 actualizata
(1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate ?ncheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică ?n mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) şi ale art. 22.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin ?ncheierea unui contract individual de muncă, conform celor stabilite prin negociere directă.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2014
Administratorul nu poate fi incadrat cu conventie civila, este obligatorie incadrarea lui cu contract individual de munca pentru ca este munca de natura dependenta. Aveti grija sa nu vi se dispuna sanctiuni din partea ITM.

Contractul de prestari servicii sau conventiile civile se incheie numai in cazul unei munci ocazionale, fara caracter dependent. Contributiile sunt diferite, la fel si modul de inregistare a lui. CIM se inregistreaza la ITM prin Revisal, anterior inceperii activitatii, iar Conventia se inregistreaza la ANAF, dupa semnarea ei.

Pentru contractul de munca se platesc aceleasi contributii ca la orice alt salariat, iar daca este pensionar nu va plati somajul. Pentru conventii civile se platesc impozit, CASS si CAS. Cel din urma intra in categoria scutirilor daca titularul contractului este pensionar in acelasi timp sau are un alt CIM.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024