ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

durata munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna dimineata,
O societate care face comert cu scule pentru constructii cu magazin de vanzare engros are 2 angajati, unul cu program normal, altul cu timp partial de 2 ore si lucreaza de luni pana sambata. Cum ar trebui sa scriu in reulamentul intern si cim astfel incat cele 40 ore respectiv 20 ore de munca care ar trebui sa fie de luni pana vineri sa se regaseasca in intervalul de luni pana sambata sa fim acoperiti din punt de vedere legal la un eventual control?

Multumesc anticipat.

Adaugata in: Contract de munca
Mihaela Cristea
 User  Mihaela Cristea
a intrebat la 29 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2012
Salariatul nu poate lucra 6 zile pe saptamana, acest lucru nu este legal. Codul muncii stabileste obligatia angajatorului de a acorda fiecarui salariat un repaus saptamanal de 2 zile consecutive. Repasul se acorda de regula in zilele de sambata si duminica, insa in situatia in care acest lucru nu este posibil, prin contractul colectiv de munca sau regulament intern se pot stabili alte doua zile drept repaus saptamanal. Insa acordarea lui este obligatorie, conform codului muncii republicat, si nu optinonala. De asemnea, in cazul salariatului care lucreaza in zilele de week-end, aveti obligatia de a-i plati un spor la salariu al carui cuantum il stabiliti fie prin contractul colectiv de munca fie in cel individual, in functie si de frecventa cu care lucreaza in aceste zile. Nerespectarea prevederilor referitoare la acordarea repausului saptamanal reprezinta contraventie si se sanctioneaza in consecinta.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 260
1 Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
j nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

In concluzie, in pontajul dvs angajatul trebuie sa apara obligatoriu cu maxim 5 zile lucrate si 2 zile repaus saptamanal. Pontajul trebuie sa coincida cu realitatea.


Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024