ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Este precontractul o practica uzuala la angajare si cum se pot evita capcanele?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am semnat o oferta de munca (precontract) in care mi se specifica beneficiile, salariul agreat si faptul ca data de start a activitatii va fi la maxim o luna dupa un ultim interviu (care inca nu a avut loc).
Totodata, exista o clauza care ma obliga sa le platesc o suma de bani daca nu voi dori sa mai semnez contract de munca cu aceasta firma dupa acest ultim interviu (sunt scutit de plata daca ei refuza colaborarea in urma interviului sau in cazul in care experienta mea nu corespunde cu indatoririle aferente postului).
In contract nu se specifica o data de expirare a acestei intelegeri. Exista o perioada legala dupa care se pot invalida astfel de (pre)contracte? Ce motive legale se pot invoca?
In ce masura un astfel de precontract a devenit o practica uzuala? Sau ascunde clar o rea intentie?
Daca in contractul de munca pe care mi-l vor prezenta (eventual) exista clauze pe care nu le doresc, pot sa negociez o alta varianta de contract si in acelasi timp sa fie la adapost de clauza din precontract care ma indatoreaza fata de ei daca ii refuz?
Cum pot dovedi ca ei au refuzat colaborarea, daca se intampla asa? De exemplu daca nu ma mai contacteaza multa vreme sau ma refuza explicit in urma interviului?

Saldana Saldana
 User  Saldana Saldana
a intrebat la 31 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2015
Oferta nu este contract, iar notiunea de precontract nu exista in Codul muncii, ca atare nu este una legala.

Totodata, acea prevedere referitoare la plata unei sume daca refuzati semnarea CIM este si ea ilegala, si chiar abuziva. Singura situatie in care puteti fi pusa in situatia de a plati anumite sume angajatorului este formarea profesionala, in conditiile specificate de CIM. Orice alta situatie se decide prin instanta. Prin prevederea aceasta angajatorul incalca dreptul constitutional, prevazut si in Codul muncii, la libertatea muncii, printr-o constrangere abuziva.

Aveti dreptul la semnarea CIM sa mergeti insotit de un tert, bine ar fi sa fie cineva care cunoaste legislatia sau chiar un avocat. Astfel evitati orice alta situatie abuziva ce ar putea fi inclusa in CIM. Daca totusi nu mergeti insotit, dar in contract apar clauze care incalca drepturile legale, ele sunt nule de drept. Nu va faceti probleme in privinta dovedirii a cui si ce a refuzat, pentru ca, asa cum am mentionat mai sus, nu au baza legala in a va solicita acea suma. Puteti depune chiar o plangere la ITM pe baza ofertei primite, inspectorii pot astfel verifica masurile de natura abuziva aplicate de angajator.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 User Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2015
Singurul contract cu valoare juridica este contractul individual de munca.
Codul muncii conditioneaza legalitatea contractului individual de munca de forma scrisa a acestuia, respectiv de semnarea acestui contract de ambele parti.
Prin urmare, inainte de semnarea lui cititi-l cu mare atentie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Saldana Saldana
 User Saldana Saldana
a raspuns la intrebare la 01 Iun. 2015
Multumesc anticipat pt raspuns.

Alte intrebari despre Contract de munca