ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incetare CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am o problema cu doi angajati, in sensul ca de o saptamana nu s-au prezentat la serviu, am incercat sa luam legatura cu ei telefonic, dar nu raspund la telefon, la domiciliu nu sunt....am trimis si o scrisoare cu mandat de confirmare de primire.

Intrebarea mea este daca sunt suficiente aceste demersuri pentru a lua legatura cu ei pentru a le inceta CIM si daca mandatul postal e suficient ca proba la dosar, in sensul ca refuza comunicarea cu noi.
As mai vrea sa stiu care e baza legala de incetare a CIM in acest caz.

Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Contract de munca
Ana Ana
 User  Ana Ana
a intrebat la 26 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Iul. 2012
Nu exista alineatul 1 in cuprinsul art. 61 din Codul muncii republicat.

Mai mult, salariatul poate contesta orice decizie de concediere, nu doar pe aceasta. In orice situatie de concediere angajatorul isi asuma riscul de a ajunge in instanta ca urmare a contestarii deciziei angajatorului de a-l concedia. Inclusiv notificarea emisa in timpul perioadei de proba poate fi contestata, este un drept al salariatului de a dovedi legalitatea unei astfel de masuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Iul. 2012
Riscul angajatorului in cazul in care inceteaza contractul de munca cu art 61 al.1 litera a din codul muncii republicat ar fi in cazul in care salariatul ar contesta in instanta decizia emisa.
Totusi, absentele nemotivate, documentele intocmite in scopul cercetarii disciplinare, corespondenta facuta cu salariatul, se pot constitui in dovezi clare de respectarea legislatiei pentru astfel de cazuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Iul. 2012
Art. 251
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Daca salariatul nu semneaza pentru primirea convocarii, mandatul introcandu-se astfel fara confirmarea de primire a salariatului, nu puteti dispune legal incetarea raportului de munca. Daca prin mandat comunicarea esueaza, incercati prin executor judectoaresc. In plus, puteti verifica si prin cunostinte, rude etc. daca salariatul intr-adevar lipseste nemotivat sau daca nu cumva a intervenit o situatie care sa il puna in imposibilitatea de a va comunica absenta. Aici ma refer la posibilie accidente grave sau chiar un deces.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Iul. 2012
Art. 252 din codul muncii republicat
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Am invocat acest articol pentru ca sunt dese cazurile in care salariatii lipsesc de la lucru nemotivat si nu se poate stabili o comunicare cu acestia nici verbal si nici in scris prin mandat postal.
Angajatorul, are la dispizitie 30 de zile calendaristice sa aplice sanctiunea de la data luarii la cunostinta a abaterii, absentele nemotivate fiind abateri.
Procedura de sanctionare prin cercetare disciplinara trebuie respectata.
Angajatorul poate sa-si asume riscul incetarii CIM cu art 61,litera a din codul muncii numai in baza mandatului postal returnat, pentru incadrarea in termenul prevazut de codul muncii in cazul aplicarii sanctiunii.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024