Incetarea contractului individual de munca prin demisie
ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A
Urmareste
Buna ziua...Ma aflu in urmatoarea situatie :
1) Lucrez in silvicultura din anul 1980, perioada in care am activat pe mai multe posturi de executie si conducere. Mentionez ca mi-am indeplinit cu consecventa si constinciozitate sarcinile de servici, am avut rezultate foarte bune pe plan local si national, castigand constant de pozitii fruntase la intrecerile profesionale, fara abateri sau conflicte de munca.
2) Pana in luna septembrie a.c. aveam incheiat un contract colectiv de munca, cu Directia Silvica, pe perioada nedeterminata, pentru functia de padurar.
3) La inceputul lunii septembrie m-am prezentat la un concurs organizat de Directia Silvica pentru ocuparea unui post de tehnician silvic, post ocupat de mine si in 1982-1983. Dupa ce am fost declarat castigator, a fost emisa o decizie de numire in postul de tehnician la Ocolul Silvic N, incepand cu 05.09.2016.
4) Noul contract de munca a fost incheiat pe perioada determinata, intrucat postul era vacant datorita faptului ca ocupantul lui a ales, cu acordul angajatorului, sa detina o functie de sef de district, functie libera la acel moment, prin plecarea titularului ei intr-o functie de demnitate publica (primar).
5) Vreau sa mentionez expres faptul ca accesul la concursul de sef de district (doua posturi), care a avut loc anterior celui de tehnician, mi-a fost restrictionat de catre seful de ocol. La intrebarea mea daca este de acord sa particip la concursul pentru ocuparea unui post de sef de district, prin care se voia de fapt o simpla confirmare, avand in vedere ca legal nu ma putea impiedica sa particip, raspunsul a fost negativ. Cerand explicatii mi s-a spus ? Daca participi e rau..daca nu ..e bine ? ! Pentru a nu escalada o situatie potential conflictuala si pentru a nu avea disensiuni si neintelegeri cu seful de ocol, am hotarat sa nu particip. Dupa cum se va vedea in continuare, am gresit.
6) In data de 21.11.2016, de fata fiind mai multi angajati, am fost jignit in mod repetat de catre seful de ocol, acesta reprosandu-mi, prin cuvinte obscene si pe un ton ridicat, faptul de a nu fi gestionat corespunzator o situatie ivita sambata, 19.11.2016, in jurul orelor 14.00, in afara orelor de servici. Mentionez ca solutia indicata de acesta a fi folosita era in afara procedurilor legale. Dupa cca 30 de minute, timp in care am incercat sa-i explic ca nu era alta solutie decat cea pe care am adoptat-o, fara sa folosesc un ton sau o exprimare necuvenite, jignirile au devenit de neacceptat, fapt ce m-a determinat sa ma ridic de pe scaun.
In acel moment mi-a spus ?Daca te ridici si iesi pe usa aceea iti scrii demisia ! Poti sa te duci si sa stai acasa ! ? I-am raspuns ? Bine d-le inginer...o s-o aveti in cateva minute .? Am scris demisia, am lasat-o la secretariat si am plecat acasa.
Mentionez ca aceasta nu era prima iesire de acest gen, o alta avusese loc cu cca. 5 luni in urma, in care deasemenea a adoptat o atitudine grosolana, neprincipiala si nedemna, fara nici un fel de respect sau politete fata de mine, in care a proferat injurii si cuvinte de nereprodus, fapt care mi-a adus grave prejudicii morale, intrucat denigrarea mea era facuta in public, fara discernamant si mai ales fara nicio sustinere reala si/sau legala a acuzatiilor. Acest comportament abuziv a devenit uzual, aproape cotidian, instituind o atmosfera de teroare si opresiune, fapt ce a determinat nemultumirea deseori fatisa a unor colegi sau chiar plecarea unora dintre ei la alte unitati.
Aceste imprejurari cumulate, faptul ca niciunul dintre colegii prezenti, unul dintre ei fiind liderul de sindicat, n-a cutezat a aspune ceva in sprijinul afirmatiilor mele, desi la o discutie in particular toti erau de acord ca am procedat corect, desfiintarea mea pe linie profesionala in fata subalternilor si a colegilor, precum si o cu totul demna de inteles surescitare nervoasa, m-au facut sa vad demisia ca singura optiune acceptabila in acel monent.
7) In seara zilei de 21.11.2016 am fost contactat de colegul meu de la serv. plan-salarizare, cu care am avut o discutie mai larga si care m-a rugat sa vin a doua zi dimineata sa ma intalnesc cu seful de ocol si sa vorbim ?la rece?. M-am prezentat a doua zi, sperand sa gasesc o punte de comunicare, dar primele cuvinte au fost adresate tocmai colegului de la salarizare, pe care l-a intrebat, in timp ce rasfoia CCM, daca mi-a comunicat prevederile privind preavizul. La raspunsul acestuia, care incerca sa sugereze ca acceptarea demisiei ar trebui sa fie ultima optiune in solutionarea acestui conflict, seful de ocol a zis ? Asta e...el a ales ? si apoi mi s-a adresat mie spunandu-mi ? D-le tehnician, mai ai 20 de zile de preaviz in care trebuie sa vii la servici !? fapt ce nu poate decat sa confirme hotararea sa de a da accepta cu celeritate demisia mea. I-am raspuns ? Bine, d-le inginer...vreau doar sa va comunic ca eu nu mi-am luat concediul legal de odihna pe 2016.? Raspunsul a fost : ? Daca iti iei concediu, INAPOI NU TE MAI INTORCI ! ? Am facut cerea, am depus-o la secretariat si am plecat fara sa stiu atunci si fara sa fiu informat ulterior daca a fost aprobata sau nu.
8) Demisia mea pe care, am vazut ulterior, seful de ocol pusese rezolutia ?DA? a ajuns dupa doua ore la Directia Silvica iar eu am fost sunat de directorul tehnic care m-a rugat sa merg de urgenta la Directie pentru clarificari, fapt ce l-am facut doua zi dimineata, in 23.11.2016. Dupa ce i-am expus situatia, in toata complexitatea ei, d-l director tehnic nu a vazut absolut niciun motiv pentru care eu nu as fi actionat corect sau as fi incalcat vreo procedura. Mi-a mai spus ca ceea ce am facut este , dupa parerea lui, o ?prostie? si ca ma roaga sa reflectez serios asupra ei, el nefiind de acord sa se desparta atat de usor de un profesionist ce a lucrat atatia ani in sistem, si ca nu va fi de acord cu demisia decat daca eu insist. Dupa cca. o ora, in birou a intrat si dl. Director general, care a fost informat succint despre cele petrecute. Dansul l-a sunat pe seful de ocol si l-a invitat ca a doua zi, in 24.11.2016, la ora 9.00 sa ne intalnim cu totii la Directia Silvica.
9) In 24.11.2016, la ora 8.20 am ajuns la Directia Silvica unde am constatat ca seful de ocol se afla deja in biroul d-lui director tehnic. La ora 9.00, desi era in concediu, d-l director general a sosit si ne-a invitat in biroul sau. Discutia ce a urmat s-a purtat doar intre Dir.gen si seful de ocol si a urmat scenariul in care EU am gresit si l-am suparat, la nervi, pe seful de ocol si ca recunosc si regret faptele (gen - Hai bai sefule...iarta-l si tu...asta(eu) e invatat prin padure, cu tiganii, nu cu programul si rigorile muncii de birou../ De ce sa-l iert..sa iasa tot el deasupra ?../ Hai bai..ca nu iese...are si el familie...unde sa-l lasam pe drumuri in prag de iarna.../ Treaba lui...El a ales ! ?).
Drept urmare, solutia propusa de Dir.gen a fost sa plec de la birou, de pe postul de tehnician si sa ocup un post de padurar, undeva aproape de casa, cu mentinerea salarizarii actuale, fapt cu care seful de ocol nu a fost de acord. Mai mult acesta a avut si acolo acelasi atitudine de negare si respingere a tuturor aptitudiniilor, calitatiilor si calificarilor mele, insinuind ca tot ce-am realizat pana acum a fost prin frauda. Intrucat nu mi s-a dat cuvantul nu am intervenit in acea discutie, desi era clar in defavoarea mea si, in final, am acceptat sa mai avem o discutie in 12.12.2016, dupa venirea dir.gen din concediu, iar pana atunci sa raman si eu in concediul legal pe 2016, pe care nu-l efectuasem.
Luand in considerare ca : ?Potrivit doctrinei si practicii in materie, demisia reprezinta un act unilateral de vointa, irevocabil, pentru care nu este necesara aprobarea angajatorului. Incepand cu momentul in care demisia a ajuns la cunostinta angajatorului, salariatul nu mai poate reveni asupra deciziei decat cu acordul expres sau tacit (dar in mod obligatoriu neechivoc) al angajatorului, nefiind interzis in legislatia muncii modificarea si/sau revocarea propriilor decizii ale angajatorului" Corina Ionescu - Managing Partner la Ionescu Miron.
1. Daca aleg sa revoc demisia sunt la mana angajatorului ? Adica acesta ma poate forta sa accept un alt post decat cel pentru care am dat concurs ? Sau cumva este o ?cadere la pace? ...in genul ? noi acceptam revocarea ta, tu accepti postul nostru ? ?
2. Nu exista nicio garantie ca nu voi avea de suferit urmarile acceptului meu de a reveni la acelasi Ocol silvic, in ciuda oponentei sefului de ocol, si astfel sa-mi fie gasite abateri reale sau inventate prin care mi se va desface ulterior contractul de munca ?
3. Ma aflu in preaviz sau nu ? Daca nu sunt in preaviz si concediul de odihna se termina in 12.12.2016 de cand isi face efectul decizia mea de a demisiona depusa in 21.11.2016 ?
4. Pot actiona in instanta si sa cer daune, pe cale civila, pe seful de ocol pentru ca datorita comportamentului/atitudinii sale m-a determinat sa aleg optiunea demisiei ? Exista, dupa cunostiinta dvs, in jurisprudenta cazuri de acest gen care au avut succes ?
Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa analizati si sa-mi spuneti care ar fi, in opinia dvs, calea de urmat ?
Buna ziua...Ma aflu in urmatoarea situatie :
1) Lucrez in silvicultura din anul 1980, perioada in care am activat pe mai multe posturi de executie si conducere. Mentionez ca mi-am indeplinit cu consecventa si constinciozitate sarcinile de servici, am avut rezultate foarte bune pe plan local si national, castigand constant de pozitii fruntase la intrecerile profesionale, fara abateri sau conflicte de munca.
2) Pana in luna septembrie a.c. aveam incheiat un contract colectiv de munca, cu Directia Silvica, pe perioada nedeterminata, pentru functia de padurar.
3) La inceputul lunii septembrie m-am prezentat la un concurs organizat de Directia Silvica pentru ocuparea unui post de tehnician silvic, post ocupat de mine si in 1982-1983. Dupa ce am fost declarat castigator, a fost emisa o decizie de numire in postul de tehnician la Ocolul Silvic N, incepand cu 05.09.2016.
4) Noul contract de munca a fost incheiat pe perioada determinata, intrucat postul era vacant datorita faptului ca ocupantul lui a ales, cu acordul angajatorului, sa detina o functie de sef de district, functie libera la acel moment, prin plecarea titularului ei intr-o functie de demnitate publica (primar).
5) Vreau sa mentionez expres faptul ca accesul la concursul de sef de district (doua posturi), care a avut loc anterior celui de tehnician, mi-a fost restrictionat de catre seful de ocol. La intrebarea mea daca este de acord sa particip la concursul pentru ocuparea unui post de sef de district, prin care se voia de fapt o simpla confirmare, avand in vedere ca legal nu ma putea impiedica sa particip, raspunsul a fost negativ. Cerand explicatii mi s-a spus ? Daca participi e rau..daca nu ..e bine ? ! Pentru a nu escalada o situatie potential conflictuala si pentru a nu avea disensiuni si neintelegeri cu seful de ocol, am hotarat sa nu particip. Dupa cum se va vedea in continuare, am gresit.
6) In data de 21.11.2016, de fata fiind mai multi angajati, am fost jignit in mod repetat de catre seful de ocol, acesta reprosandu-mi, prin cuvinte obscene si pe un ton ridicat, faptul de a nu fi gestionat corespunzator o situatie ivita sambata, 19.11.2016, in jurul orelor 14.00, in afara orelor de servici. Mentionez ca solutia indicata de acesta a fi folosita era in afara procedurilor legale. Dupa cca 30 de minute, timp in care am incercat sa-i explic ca nu era alta solutie decat cea pe care am adoptat-o, fara sa folosesc un ton sau o exprimare necuvenite, jignirile au devenit de neacceptat, fapt ce m-a determinat sa ma ridic de pe scaun.
In acel moment mi-a spus ?Daca te ridici si iesi pe usa aceea iti scrii demisia ! Poti sa te duci si sa stai acasa ! ? I-am raspuns ? Bine d-le inginer...o s-o aveti in cateva minute .? Am scris demisia, am lasat-o la secretariat si am plecat acasa.
Mentionez ca aceasta nu era prima iesire de acest gen, o alta avusese loc cu cca. 5 luni in urma, in care deasemenea a adoptat o atitudine grosolana, neprincipiala si nedemna, fara nici un fel de respect sau politete fata de mine, in care a proferat injurii si cuvinte de nereprodus, fapt care mi-a adus grave prejudicii morale, intrucat denigrarea mea era facuta in public, fara discernamant si mai ales fara nicio sustinere reala si/sau legala a acuzatiilor. Acest comportament abuziv a devenit uzual, aproape cotidian, instituind o atmosfera de teroare si opresiune, fapt ce a determinat nemultumirea deseori fatisa a unor colegi sau chiar plecarea unora dintre ei la alte unitati.
Aceste imprejurari cumulate, faptul ca niciunul dintre colegii prezenti, unul dintre ei fiind liderul de sindicat, n-a cutezat a aspune ceva in sprijinul afirmatiilor mele, desi la o discutie in particular toti erau de acord ca am procedat corect, desfiintarea mea pe linie profesionala in fata subalternilor si a colegilor, precum si o cu totul demna de inteles surescitare nervoasa, m-au facut sa vad demisia ca singura optiune acceptabila in acel monent.
7) In seara zilei de 21.11.2016 am fost contactat de colegul meu de la serv. plan-salarizare, cu care am avut o discutie mai larga si care m-a rugat sa vin a doua zi dimineata sa ma intalnesc cu seful de ocol si sa vorbim ?la rece?. M-am prezentat a doua zi, sperand sa gasesc o punte de comunicare, dar primele cuvinte au fost adresate tocmai colegului de la salarizare, pe care l-a intrebat, in timp ce rasfoia CCM, daca mi-a comunicat prevederile privind preavizul. La raspunsul acestuia, care incerca sa sugereze ca acceptarea demisiei ar trebui sa fie ultima optiune in solutionarea acestui conflict, seful de ocol a zis ? Asta e...el a ales ? si apoi mi s-a adresat mie spunandu-mi ? D-le tehnician, mai ai 20 de zile de preaviz in care trebuie sa vii la servici !? fapt ce nu poate decat sa confirme hotararea sa de a da accepta cu celeritate demisia mea. I-am raspuns ? Bine, d-le inginer...vreau doar sa va comunic ca eu nu mi-am luat concediul legal de odihna pe 2016.? Raspunsul a fost : ? Daca iti iei concediu, INAPOI NU TE MAI INTORCI ! ? Am facut cerea, am depus-o la secretariat si am plecat fara sa stiu atunci si fara sa fiu informat ulterior daca a fost aprobata sau nu.
8) Demisia mea pe care, am vazut ulterior, seful de ocol pusese rezolutia ?DA? a ajuns dupa doua ore la Directia Silvica iar eu am fost sunat de directorul tehnic care m-a rugat sa merg de urgenta la Directie pentru clarificari, fapt ce l-am facut doua zi dimineata, in 23.11.2016. Dupa ce i-am expus situatia, in toata complexitatea ei, d-l director tehnic nu a vazut absolut niciun motiv pentru care eu nu as fi actionat corect sau as fi incalcat vreo procedura. Mi-a mai spus ca ceea ce am facut este , dupa parerea lui, o ?prostie? si ca ma roaga sa reflectez serios asupra ei, el nefiind de acord sa se desparta atat de usor de un profesionist ce a lucrat atatia ani in sistem, si ca nu va fi de acord cu demisia decat daca eu insist. Dupa cca. o ora, in birou a intrat si dl. Director general, care a fost informat succint despre cele petrecute. Dansul l-a sunat pe seful de ocol si l-a invitat ca a doua zi, in 24.11.2016, la ora 9.00 sa ne intalnim cu totii la Directia Silvica.
9) In 24.11.2016, la ora 8.20 am ajuns la Directia Silvica unde am constatat ca seful de ocol se afla deja in biroul d-lui director tehnic. La ora 9.00, desi era in concediu, d-l director general a sosit si ne-a invitat in biroul sau. Discutia ce a urmat s-a purtat doar intre Dir.gen si seful de ocol si a urmat scenariul in care EU am gresit si l-am suparat, la nervi, pe seful de ocol si ca recunosc si regret faptele (gen - Hai bai sefule...iarta-l si tu...asta(eu) e invatat prin padure, cu tiganii, nu cu programul si rigorile muncii de birou../ De ce sa-l iert..sa iasa tot el deasupra ?../ Hai bai..ca nu iese...are si el familie...unde sa-l lasam pe drumuri in prag de iarna.../ Treaba lui...El a ales ! ?).
Drept urmare, solutia propusa de Dir.gen a fost sa plec de la birou, de pe postul de tehnician si sa ocup un post de padurar, undeva aproape de casa, cu mentinerea salarizarii actuale, fapt cu care seful de ocol nu a fost de acord. Mai mult acesta a avut si acolo acelasi atitudine de negare si respingere a tuturor aptitudiniilor, calitatiilor si calificarilor mele, insinuind ca tot ce-am realizat pana acum a fost prin frauda. Intrucat nu mi s-a dat cuvantul nu am intervenit in acea discutie, desi era clar in defavoarea mea si, in final, am acceptat sa mai avem o discutie in 12.12.2016, dupa venirea dir.gen din concediu, iar pana atunci sa raman si eu in concediul legal pe 2016, pe care nu-l efectuasem.
Luand in considerare ca : ?Potrivit doctrinei si practicii in materie, demisia reprezinta un act unilateral de vointa, irevocabil, pentru care nu este necesara aprobarea angajatorului. Incepand cu momentul in care demisia a ajuns la cunostinta angajatorului, salariatul nu mai poate reveni asupra deciziei decat cu acordul expres sau tacit (dar in mod obligatoriu neechivoc) al angajatorului, nefiind interzis in legislatia muncii modificarea si/sau revocarea propriilor decizii ale angajatorului" Corina Ionescu - Managing Partner la Ionescu Miron.
1. Daca aleg sa revoc demisia sunt la mana angajatorului ? Adica acesta ma poate forta sa accept un alt post decat cel pentru care am dat concurs ? Sau cumva este o ?cadere la pace? ...in genul ? noi acceptam revocarea ta, tu accepti postul nostru ? ?
2. Nu exista nicio garantie ca nu voi avea de suferit urmarile acceptului meu de a reveni la acelasi Ocol silvic, in ciuda oponentei sefului de ocol, si astfel sa-mi fie gasite abateri reale sau inventate prin care mi se va desface ulterior contractul de munca ?
3. Ma aflu in preaviz sau nu ? Daca nu sunt in preaviz si concediul de odihna se termina in 12.12.2016 de cand isi face efectul decizia mea de a demisiona depusa in 21.11.2016 ?
4. Pot actiona in instanta si sa cer daune, pe cale civila, pe seful de ocol pentru ca datorita comportamentului/atitudinii sale m-a determinat sa aleg optiunea demisiei ? Exista, dupa cunostiinta dvs, in jurisprudenta cazuri de acest gen care au avut succes ?
Avand in vedere cele de mai sus, va rog sa analizati si sa-mi spuneti care ar fi, in opinia dvs, calea de urmat ?
Adaugata in:
User Vasile Ciprian Matei
a intrebat la 28 Nov. 2016
a intrebat la 28 Nov. 2016
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
1 raspunsuri
Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 02 Dec. 2016
a raspuns la intrebare la 02 Dec. 2016
Demisia reprezinta o modalitate de desfacere a contractului de munca.
Salariatul nu cere demisia, el are obligatia de a-l instiinta pe angajator despre intentia sa de a demisiona, anterior incetarii efective a contractului, intr-un termen convenit de parti si care este inscris in contract sau este prevazut in contractul colectiv de munca, iar angajatorul are obligatia de a inregistra demisia salariatului, iar un eventual refuz de inregistrare a demisiei poate fi dovedit prin orice mijloc de proba.
Preavizul se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare datei la care s-a inregistrat demisia de catre angajator.
Concediul de odihna nu e caz de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz putand curge corespunzator si in perioada efectuarii concediului de odihna deci nu se va prelungi perioada de preaviz.
Demisia poate fi revocata numai prin acordul partilor. Pentru asta dumneavastra, anerior expirarii termenului de preaviz, veti depune o cerere prin care anuntati pe angajator ca renuntati la demisie. Angajatorul isi poate exprima expres sau tacit acordul cu privire la revocarea demisiei, in sensul ca acesta va continuati executarea indatoririlor de serviciu dupa expirarea termenului de preaviz, iar angajatorul va fi de acord cu aceasta.
In ceeace ce priveste actiunea in instanta, este aproape imposibil sa dovediti ca ati demisionat la presiunea sefului dumneavostra.
Daca exista un motiv serios si un temei legal, angajatorul ar fi putut dispune concedierea, este dreptul lui. Concedierea este incetarea raportului de munca exclusiv din initiativa angajatorului, deci poate face acest lucru cu respectarea legii.
Salariatul nu cere demisia, el are obligatia de a-l instiinta pe angajator despre intentia sa de a demisiona, anterior incetarii efective a contractului, intr-un termen convenit de parti si care este inscris in contract sau este prevazut in contractul colectiv de munca, iar angajatorul are obligatia de a inregistra demisia salariatului, iar un eventual refuz de inregistrare a demisiei poate fi dovedit prin orice mijloc de proba.
Preavizul se calculeaza incepand cu ziua imediat urmatoare datei la care s-a inregistrat demisia de catre angajator.
Concediul de odihna nu e caz de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz putand curge corespunzator si in perioada efectuarii concediului de odihna deci nu se va prelungi perioada de preaviz.
Demisia poate fi revocata numai prin acordul partilor. Pentru asta dumneavastra, anerior expirarii termenului de preaviz, veti depune o cerere prin care anuntati pe angajator ca renuntati la demisie. Angajatorul isi poate exprima expres sau tacit acordul cu privire la revocarea demisiei, in sensul ca acesta va continuati executarea indatoririlor de serviciu dupa expirarea termenului de preaviz, iar angajatorul va fi de acord cu aceasta.
In ceeace ce priveste actiunea in instanta, este aproape imposibil sa dovediti ca ati demisionat la presiunea sefului dumneavostra.
Daca exista un motiv serios si un temei legal, angajatorul ar fi putut dispune concedierea, este dreptul lui. Concedierea este incetarea raportului de munca exclusiv din initiativa angajatorului, deci poate face acest lucru cu respectarea legii.
Alte intrebari despre Contract de munca
- Cumularea pensiei cu salariu de la 1 septembrie 2024 [2 raspunsuri]
- Modificare durata CIM perioada determinata [1 raspuns]
- Pensionare femeie la varsta de 65 ani [1 raspuns]
- Daca se face alt contract de munca, dupa pensionare, acesta este valabil 3 ani [1 raspuns]
- Decizie de pensionare la limita de varsta [1 raspuns]