ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incheiere contract de munca retroactiv?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un angajat din sistemul bugetar nu are contract de munca desi lucreaza din 1999. In toata aceasta perioada a primit toate drepturile ce i se cuveneau. De asemenea, au fost platite toate obligatiile privind asigurarile de sanatate si asigurarile sociale. Intrebarea este, acum i se incheie contractul de munca retroactiv din 1999 sau din momentul de fata? Si cum vor fi trecute clauzele care s-au modificat de-a lungul timpului?

Vali Tiberius
 User  Vali Tiberius
a intrebat la 12 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Mar. 2014
Pentru perioada din mai 2011 pana acum, daca se va efectua un control ITM exista sanse sa apara o sanctiune contraventionala. Prezenta sau lipsa contractului de munca sunt primele lucruri pe care un inspector ITM le verifica la sediul angajatorului.

Art. 260 - Codul muncii
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....................
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Mar. 2014
Pana in anul 2011, cand a fost modificat prin legea 40/2011, Codul muncii continea urmatoarea prevedere:

Art 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoarea o activitatea independenta precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca.

Aceasta prevedere a fost insa abrogata odata cu intrerea in vigoarea a Legii 40/2011 in mai 2011. Dupa acesata data ar fi trebuit incheiat contract individual de munca in forma scrisa, in baza modificarii art. 16 care prevede acum urmatoarele lucruri:

Art. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Conform Codului muncii republicat in 2011 munca prestata in lipsa unui contract individual de munca se considera munca la negru si sunt sanctionati atat angajatul cat si angajatorul, chiar daca sunt platite toate contributiile catre stat.

Contractul de munca nu se poate incheia retroactiva, dar macar pentru perioada urmatoare incheiati contract de munca pentru salariat. Asa cum prevede art. 16. el trebuie incheiat, semnat si transmis catre ITM anterior inceperii activitatii de catre salariat.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024