ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Legal/ilegal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez la o firma de 2 ani, mi-au intocmit contract de munca la momentul respectiv, pana aici ok. De curand au considerat necesar si .... sa imi trimita 2 anexe la CIM, clauza de confidentialitate si de neconcurenta. In forma prezentata de ei nu-mi convine, si am propus cateva modificari/reformulari, dat fiindca in Codul muncii, art. 20(1) pot fi negociate si cuprinse in CIM clauze de neconcurenta/confidentialitate. Prin POT FI NEGOCIATE inteleg ca nu 1) este obligatoriu, 2) pot sa propun si eu ceva. Astfel ca am propus o suma pe care am considerat-o eu decenta in cazul in care nu am voie sa lucrez la concurenta in eventualitatea in care plec de la firma asta, iar la amenzile (extra) ORDINARE pe care le-au impus, am solicitat eliminarea lor. Reactia? Asta se ofera, daca vrei bine, daca nu, nu. Un raspuns de-a dreptul profesionist, specific unei tari cu aere de tara dezvoltata, cu care ne-am obisnuit deja, eu unul cel putin am facut-o. Deci si prin urmare, daca refuz in continuare sa semnez, ce se poate intampla?

Adaugata in: Contract de munca
Un Actor Radulescu Mihai
 User  Un Actor Radulescu Mihai
a intrebat la 12 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului un actor Radulescu Mihai la 18 Oct. 2012
Pai tocmai ati spun ca nimeni nu isi risca jobul, deci inteleg ca totusi nu sunt transmise autoritatilor toate probleme ivite in firma in care lucrati. Din ce relatati dvs nu reiese ca cel care pierde este angajatorul, ci tot angajatul.

Mai mult, ITM dispune sanctiuni, insa nu poate dispune o hotarare, plata unor daune etc., asa cum ar putea face o instanta de judecata. Incercati sa actionati angajatorul in instanta, daca aveti dovezi incriminatorii. ITM insa nu vine imediat, numarul sesizarilor este foarte mare, motiv pentru care de la sesizare pana la control trece ceva timp.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Oct. 2012
Angajatorul castiga intotdeauna daca angajatul abuzat nu isi apara drepturile. - asa credeti?

Avem un coleg, bine pregatit profesional, si care de cate ori a sesizat managementul vizavi de neregulile din aria sa de expertiza, si si-a aparat oamenii din subordine cu o indarjire extraordinara - asa cum putini o fac, subalternii lui il urmeaza neconditionat si nu semneaza nici o hartie decat in prezenta acestui sef - asa de mult lupta pentru ei, stiti ce s-a intamplat? I s-a taiat accesul la: formare profesionala/delegatii sau studii de formare la firme de profil din tara si strainatate, i s-a taiat accesul la orice promovare pe verticala, salariile aferente echipei sale sunt cele mai mici in conditiile in care alti angajati cu aceleasi responsabilitati au salarii nete mai mari, a solicitat managementului angajarea propriului copil, i s-a refuzat, asta in conditiile in care 3/4 din firma si-au adus neamurile/prietenii/afinitatile prin firma, prin concurs de spagi -unii, altii prin concurs de - afinitati/interese mai mult sau mai putin meschine -, altii mai cu mot si-au plasat neamurile in posturi cheie: regional manager/key account nu stiu mai ce, s.a.m.d.
I s-a fixat indicatori de performanta, facuti de o firma de consultanta , calitativi si cantitativi, in conditiile in care colegul respectiv a facut sesizari peste sesizari ca nu va fi niciodata calitate daca materia prima cu care se lucreaza este execrabila, va dati seama la evaluarea anuala cum vor fi penalizati pentru acei indicatori calitativi? Nu mai afirmati ca angajatul nu-si apara drepturile, ca am facut eu sesizari la ITM si nu s-a bagat nimeni, si nimeni nu-si risca jobul scriind la ITM cand nu are certitudinea confidentialitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului un actor Radulescu Mihai la 17 Oct. 2012
V-am redat foarte clar ce are si ce nu are voie sa faca angajatorul in privinta acestei clauze.

Da, clauza de concurenta poate acoperi 2 ani, este legal. In clauza trebuie sa apara clar mentionati tertii pentru care nu puteti presta activitate (numele lor clar).

Legea nu prevede o suma minima sau maxima pe care angajatorul o poate solicita in astfel de cazuri. Daca prejudiciul estimat ajunge la 5000 de E, atunci el poate solicita o astfel de suma, este dreptul lui. Intr-adevar, corect ar fi ca suma sa fie solicitata dupa aparitia prejudiciului si nu anterior.

Eu v-am redat ce prevede legea, nu ce buget are multinationala. Este alegerea lor ce indemnizatie va platesc cat timp respecta legea. Angajatorul castiga intotdeauna daca angajatul abuzat nu isi apara drepturile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Oct. 2012
Cred ca m-am exprimat eu gresit:
1. Nu de amenda era vorba ci de faptul ca daca li se parea lor ca nu am pastrat confidentialitatea/ma angajam la concurenta in decursul celor 2 ani, imi cereau daune de 5000 EUR, nu proportionale cu valoarea daunelor /prejudiciul creat.
2. Mi s-a stabilit maximul de 2 ani ca si perioada in care nu puteam sa ma angajez la vreo 50 companii de profil, sa nu activez pe teritoriul intregii tari si in tarile vecine. Ma gandeam sa vand morcovi la piata, la atatea interdictii.
3. Conform Codului Muncii: sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau...ei au completat aici: in baza unui contract de munca, conventii, etc...presupun ca in categoria asta intra si PFA, deci zic eu bine, pot sa-mi inchiriez o taraba pe la piata si sa vand morcovi, pentru ca indemnizatia propusa de ei e mai mica decat chiria si intretinerea pe o luna, si nu stau la vila, ci intr-o garsoniera.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns la intrebare la 13 Oct. 2012
Sa vad daca inteleg....angajatorul are dreptul/voie sa:
1) Ceara amenzi de 5000 eur daca i se pare lui ca nu ai pastrat confidentialitatea, dar nu este de acord ca amenda sa fie proportionala cu valoarea pagubei, nu este mai corect asa?
2) Angajatorul are dreptul sa-ti impuna ca 2 ani de zile sa nu lucrezi la vreo 50 firme concurente pentru o suma de 1000 lei net timp in care eu ce sa fac, sa lucrez ca bucatar pe undeva? Si acolo ti se cere experienta....dar eu nu am voie sa-i cer 3000 lei, pentru ca nu se incadreaza in buget? Imi spuneti mie ca o multinationala cu un profit net de mai mult de 7 cifre, nu are 3000 lei?
3) Angajatorul are voie sa-mi interzica sa lucrez pe intreg teritoriul tarii - eventual si tarile invecinate, si toate astea pentru 1000 lei net care nu-mi acopera nici macar intretinerea, nu-mi asigura nici vechime in munca, iar daca dupa astia 2 ani vreau sa ma angajez la concurenta, nu pot pentru ca...ooops! am nevoie de 5 ani experienta.
4) Clientii eu i-am adus firmei, eu trebuie sa renunt la relatiile mele de afaceri, sa-mi risc viitorul pentru 1000 lei?

REFUZ! Si sa ma dea in judecata ca nu semnez anexele alea si ce mai vor ei! Aici mori cu legea in mana, angajatorul castiga mereu pentru ca el are drepturi si tu ai obligatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Oct. 2012
Nu se intampla nimic. Este un act adtional la contract pe care nu aveti obligatia sa il semnati iar angajatorul nu va poate forta in niciun fel. La randul sau, angajatorul nu este obligat sa accepte propunerea dvs privind plata indemnizatiei de neconcurenta. Nu scapati din vedere faptul ca fiecare companie are propriul buget iar atat timp cat propunerea lui respecta litera legii, angajatorul este corect.

Art. 21
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Nu imi dau seama despre ce amenzi vorbiti, angajatorul nu poate include in contract plata unor amenzi. Fiti un pic mai explicit privind aceste sume. Daca va referiti la faptul ca trebuie sa restituti sumele in cazul in care nu este respectata clauza, atunci propunerea lor, din nou, este legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Un Actor Radulescu Mihai
 User Un Actor Radulescu Mihai
a raspuns la intrebare la 12 Oct. 2012
Completare:

De curand au considerat necesar si .... ETC, sa imi trimita 2 anexe...etc

Prin POT FI NEGOCIATE inteleg ca nu 1) NU este obligatoriu, 2) pot sa propun si eu ceva.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Viviana Serni George Andreescu Marius Ion Gratiela Petrescu violeta Georgescu