ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Lichidare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Un angajat a depus cerere de lichidare la zi, incepand cu data de 10.10.2012. In contractul de munca are stipulat 15 zile calendaristice preaviz in cazul demisiei.
Angajatorul doreste ca angajatul sa efectueze aceste zile.
Are cum sa-l oblige sa mai vina la servici cele 15 zile?
Daca nu i se permite lichidarea fara preaviz ce masuri se pot lua impotriva angajatului?
Va multumesc.

Adaugata in: Contract de munca
Dorina Angyal
 User  Dorina Angyal
a intrebat la 10 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Oct. 2012
De acord cu dvs. Insa atat timp cat CIM nu a fost modificat prin act aditional la CIM, sau o eventuala decizie, salariatul nu poate fi fortat sa respecte un preaviz altul decat cel prevazut in CIM.

Art. 81 (7) nu se aplica in acest caz cat timp angajatorul doreste respectarea preavizului, cred ca este destul de clara intrebarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2012
In continutul CIM la dispozitii finale se stipuleaza faptul ca acesta se completeaza cu dispozitiile codului muncii si CCM Chiar daca durata preavizului a fost negociata pentru 15 zile calendaristice potrivit acestei prevederi , se actualizeaza durata preavizului in conditiile noii legislatii sau CCM.Deci durata preavizului este de cel mult 20 zile lucratoare in cazul demisiei.
N. Dispoziţii finale
Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispoziţiile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare şi ale Contractului Colectiv de Munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramura/national, inregistrat sub nr…………../………………la Inspectoratul Teritorial de Munca a judetului/municipiului…………………/Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Orice modificare privind clauzele contractuale în timpul executarii contractului individual de munca impune încheierea unui act adiţional la contract, conform dispoziţiilor legale, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Puteti sa-i incetati CIM cu respectarea art de mai jos
Art. 81 din codul muncii republicat

(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2012
Daca angajatul nu respecta preavizul, puteti recurge la cercetare disciplinara ca urmare a absentelor nemotivate. Scopul cercetarii este de a dovedi caracterul nevinovat al absentelor. Aceste absente duc la suspendarea contractului de munca, suspendarea fiind constatat prin decizie intocmita de angajator in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, adica de la prima zi de anbsenta nemotivata. Preavizul se va suspenda, iar daca nu se dispune desfacerea disciplinara, va fi reluat ulterior cercetarii. Trebuie insa sa fie parcursi anumiti pasi pentru ca desfacerea CIM sa fie legala, la fel si cercetarea, si anume:

P 1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
P 2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
P 3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
P 4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
P 5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 10 Oct. 2012
Preavizul este de maxim 20 de zile lucratoare. Orice perioada negociata in ineteriorul acestei este cat se poate de legala. Ce trebuia modificat in cazul de fata era formularea "zile calendaristice" in "zile lucratoare". Daca insa nu a fost incheiat act aditional la CIM, se va respecta preavizul initial negociat.


Contractul de munca poate fi desfacut disciplinar pentru absente nemotivate numai dupa o cercetare disciplinara prealabila. Fara o cercetare prealabila, desfacerea disciplinara a CIM nu este legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 10 Oct. 2012
Preavizul s-a modificat la 20 zile lucratoare. Trebuia sa faceti acte aditionale la contracte. Oricum angajatul este obligat sa respecte preavizul. In caz contrar, ii desfaceti contractul cu abatere disciplinara, pentru absente nemotivate.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024