ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

munca in gri, ore suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


lucrez la o firma de 8 luni, am semnat 2 contracte fara sa primesc copii deci, nu imi mai amintesc cesi tip de contract era. lucrez 8 ore pe zi cu 2 libere pe LUNA si salar in mana de 900 lei. Semnez stalul de plata pe 321 de lei. Eu sun angajata ca vanzatoare dar pe statul de plata apar ca lucrator in patiserie.
Am facut o sesizare la itm, au venit, au luat declaratii in scris dar patronul a stat lanaga mine si nu am putut declara tot adevarul.
Am declarat doar ca lucrez 8 ore pe zi.
Cum pot dovedi orele suplimentare? Am semnat statele de plata pentru a primi salariul, daca nu semnez nu primesc banii.
Acum vreau sa imi dau demisia dar ma tem ca ultimul salariu nu il voi mai lua.
Contractul semnat pe alta functie decat cea pe care o desfasor nu este o metoda de inselaciune?

Ioana Minciu
 User  Ioana Minciu
a intrebat la 06 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2013
Aveti mai multe probleme adunate acolo, din pacate.

In primul rand angajatorul trebuia sa va dea o copie a contractului de munca insotit de fisa postului imediat dupa semanrea lui. De ce l-a retinut, numai el stie, dar nu a procedat legal. Este foarte probabil sa nu il fi inregistrat nici la ITM.

Apoi, din punct de vedere al programului de lucu este clar ca angajatorul va exploateaza cat de mult poate. Lucrati un program destul de incarcat, normal ar trebui sa lucrati maxim 5 zile pe saptamana iar 2 zile consecutive sa aveti repaus saptamanal. Tot ce depaseste numarul de ore prestate in cursul saptamanii de lucru (luni - vineri) peste norma de lucru de 40 de ore, sunt ore suplimentare si trebuie compensate in consecinta, cu liber platit sau spor de minim 75%. Muncai n week-end se compenseaza si ea, cu spor la salariu stabilit de angajator in CCM sau contractul de munca plus alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus.

Va trebui sa declarati tot adevarul la ITM, altfel ei nu au cum sa va ajute si sa calrifice situatia, si mai mult dvs trebuie sa veti exemplare din documentele semnate cu angajatorul.

Daca nu primiti salariile la timp singura solutie ca sa le recuperati este sa actionati angajatorul in instanta. Altfel nu prea aveti cum. Dreptul de actiune se prescrie in 3 ani de la data la care angajatorul va datoreaza acele sume.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024