ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Obligativitatea preavizului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt obligat să rămân în cadrul companiei în perioada de preaviz (15 zile calendaristice) în cazul în care, la momentul angajării, nu mi s-a cerut efectuarea vizitelor medicale? Dacă rămân, risc să nu fiu plătit și să nu pot face nimic în acest sens? Mulțumesc.

Dacian Pascuta
 User  Dacian Pascuta
a intrebat la 23 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 23 Oct. 2013
In cazul demisiei, atat timp cat angajatorul a respectat clauzele contactuale si cat nu decide sa renunte partial sau total la preaviz, aveti obligatia respectarii lui. In caz contrar se considera abatere disciplinara si riscati ca demisia sa fie transformata in concediere disciplinara.

Insa cazul dvs inclina maidegraba spre o nulitate a contractului de munca, prin nerespectarea conditiilor de incheiere a CIM. Daca postul pe care il ocupati presupunea prezentarea la vizite medicale speciale la angajare, atunci angajatorul avea obligatia sa faca acest lucru, ca sa nu fie declarat nul contractul. Nulitatea se constata prin acordul partilor sau prin interventia instantei, daca nu se poate soilutiona intre parti, iar contractul de munca va inceta de drept la data constarii nulitatii.

Codul muncii republicat - Legea 53/2003:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
d) ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca, de la data la care nulitatea a fost constatata prin acordul partilor sau prin hotarare judecatoreasca definitiva;

Art. 57
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
(4) In situatia in care o clauza este afectata de nulitate, intrucat stabileste drepturi sau obligatii pentru salariati, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de munca aplicabile, aceasta este inlocuita de drept cu dispozitiile legale sau conventionale aplicabile, salariatul avand dreptul la despagubiri.
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.

Alte intrebari despre Contract de munca