Obtinera de venituri in cadrul concediului copil cu handicap 3-7 ani
Buna ziua,as vrea sa va intreb daca eu in acest moment beneficiez de concediu crestere copil cu handicap de la 3 la 7 ani si primesc suma de 450 lei,pot sa imi deschid o firma individuala cu 2 angajati ,eu fiind administrator fara ca sa imi afecteze acest concediu si sa mai pot beneficia de aceasta idemnizatie?mentionez ca are gradul usor,sau ma pot angaja cu 4 ore?ideea este ca nu vreau sa pierd aceasta indemnizatie,ce trebuie sa fac? va multumesc
a intrebat la 01 Sep. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
6 raspunsuri
a raspuns userului Corobea Mary la 09 Sep. 2015
Legea 126/2014
ART. I
OrdonanÅ£a de urgenÅ£Ä?? a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul Å??i indemnizaÅ£ia lunarÄ?? pentru creÅ??terea copiilor, publicatÄ?? în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 830 din 10 decembrie 2010, aprobatÄ?? cu modificÄ??ri prin Legea nr. 132/2011, cu modificÄ??rile Å??i completÄ??rile ulterioare, se modificÄ?? dupÄ?? cum urmeazÄ??:
1. La articolul 16, alineatul (3) va avea urmÄ??torul cuprins:
"(3) Prin excepÅ£ie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaÅ£iei pentru creÅ??terea copilului nu se suspendÄ?? în cazul în care persoana îndreptÄ??Å£itÄ?? se aflÄ?? în una sau mai multe dintre urmÄ??toarele situaÅ£ii:
a) primeÅ??te diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncÄ?? sau a contractului individual de muncÄ??, acordate în perioada concediului pentru creÅ??terea copilului, altele decât cele rezultate din desfÄ??Å??urarea efectivÄ?? a unei activitÄ??Å£i în perioada de concediu;
b) primeÅ??te indemnizaÅ£ii în calitate de consilier local sau judeÅ£ean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeazÄ?? venituri supuse impozitului, prin desfÄ??Å??urarea efectivÄ?? a unei activitÄ??Å£i în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic."
OUG 111/2010
Art. 16
(1) Plata indemnizatiilor prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (5) si (6) inceteaza cu ziua urmatoare celei in care:
a) copilul a implinit varsta de un an sau, dupa caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului.
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) si art. 9 alin. (5) si (6) se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
a) beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
b) beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
d) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
e) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
g) beneficiarul a decedat;
h) in situatia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 12;
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
j) se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.
(3) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.
a raspuns userului Corobea Mary la 07 Sep. 2015
a raspuns userului adriana iancu la 04 Sep. 2015
a raspuns userului Corobea Mary la 03 Sep. 2015
a raspuns userului adriana iancu la 02 Sep. 2015
Plafonul pentru venituri supuse impozitului in cazul persoanelor aflate in concediul pentru crestere copil este de 6 ISR (3000 lei in prezent), venituri realizate intr-un an calendaristic.
adica eu ca firma sa am un venit de 250 lei pe luna? aici nu inteleg
a raspuns la intrebare la 02 Sep. 2015
Art 31
(1) Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii fireÅ??ti sau persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, dupa cum urmeaza:
a) in continuarea concediului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a);
b) oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani, pentru persoanele care au beneficiat de concediul pentru creÅ??terea copilului in baza actelor normative care au reglementat acest drept la data naÅ??terii copilului;
c) oricand, incepand cu implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, pentru persoanele care nu se incadreaza in conditiile prevazute la lit. a) Å??i b), dar care in ultimele 12 luni inainte de solicitarea acestui concediu au realizat venituri supuse impozitului sau au realizat perioade asimilate definite la art. 2 alin. (1), (5) Å??i (6).
(2) Pe perioada concediului prevazut la alin. (1) se acorda o indemnizatie lunara la nivelul de 0,9 ISR
(4) In situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri profesionale din activitati independente sau agricole Å??i care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea activitatii in perioada de pana la implinirea de catre copilul cu handicap a varstei de 7 ani.
Art 37
(2) Drepturile prevazute la art. 31 se suspenda incepând cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptaţita realizeaza venituri supuse impozitului.
Alte intrebari despre Contract de munca
- Cumularea pensiei cu salariu de la 1 septembrie 2024 [2 raspunsuri]
- Modificare durata CIM perioada determinata [1 raspuns]
- Pensionare femeie la varsta de 65 ani [1 raspuns]
- Daca se face alt contract de munca, dupa pensionare, acesta este valabil 3 ani [1 raspuns]
- Decizie de pensionare la limita de varsta [1 raspuns]