ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie de invaliditate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
As avea si eu nevoie urgent de ajutorul dvs.
Azi 01.07.2013 am primit de la un coleg o decizie asupra capacitatii de munca.
Intrebarea mea este: ce ar trebui sa fac eu in continuare?Trebuie sa ii desfac CIM in baza unei decizii interne sau in baza deciziei primite de la casa nationala de pensii?

Adaugata in: Contract de munca
Mihaela Olah
 User  Mihaela Olah
a intrebat la 01 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 01 Iul. 2013
Salariatul pe baza deciziei medicale completeaza dosarul de pensie si-l va depunne la casa de asigurari de care apartine.
Dumneavoastra va trebui sa-i eliberati 2 adeverinte una cu stagiul de cotizare incepand cu data de 01.01.2011 si o adeverinta din care sa reiasa ultima zi de plata a concediului medical la care anexati si o copie a acestuia.
In conditiile in care i se admite dosarul de pensie si implicit se emite decizia de pensionare in urma verificarii stagiului de cotizare lac asigurari sociale, salariatul va primi pensie de la data trecuta in decizia medicala sau de la data ultimei zile de concediu medical daca aceasta este ulterioara datei din decizia medicala.
Atentie! Este posibil ca salariatul sa prezinte concediu medical si ulterior datei din decizia medicala Este posibil in conditiile in care acesta nu a epuizat nr de zile maxim la care are dretul , la incapacitate temporara de munca boli obisnuit 183 zile in ultimele 12 luni.Daca va aflati intr-o astfel de situatie platiti in continuare concediul medical ./
Potrivit art 118 din Legea 263 din 2010, pensionarii cu grad de invaliditate de grad III pot cumula pensia cu salariul.Puteti sa acordati aceasta posibilitate cu modificarea normei de lucru la jumatate din programul de munca pana va comunica decizia de pensionare. Pe baza acesteia incetati contractul de munca avand la baza art 56, al,1 litera c din codul muncii.Ulterior puteti negocia cu salariatul un alt contract de munca cu cel mult jumatate din timpul normal de lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Iul. 2013
Depinde ce scrie pe acea decizie medicala. Daca este incadrat cu grad III atunci el poate lucra in continuare dar cu jumatate de norma. caz in care ii puteti intocmi act aditional la CIM pentru modificarea normei. Asta daca intr-adevar mai poate lucra pe postul respectiv.

Daca este grad I sau II, ii puteti inceta CIM pe baza art 61 c) din Codul muncii republicat. Nu aveti o decizie de pensionare deci nu prea puteti sa ii incetati de drept contractul de munca. Aveti doar decizia medicala, pe baza careia angajatul poate depune dosarul pentru pensionare, impreuna cu toate documentele necesare. Vedeti si aici o relatare juridica referitoare la un astfel de caz. http://legislatiamuncii.manager.ro/a/8652/decizia-medicala-asupra-capacitatii-de-munca.html

La o astfel de concediere va trebui insa acordat preaviz, dar fara a obliga salariatul sa vina la lucru, data fiind decizia medicala. De asemenea, trebuie aolicitat ajutorul gentiei de somaj in astfel de cazuri, asa prevede legea, codul muncii mai precis.

Alte intrebari despre Contract de munca

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton adriana iancu George Andreescu Viviana Serni alexei delimart G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024