ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata conform legii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In contractul meu individual de munca se prevede ca eu lucrez doar 4 ore/ zi, deci in consecinta de cauza cred ca celelalte 4 ore sunt ore suplimentare. Cu toate acestea, eu nu sunt platita pentru ele. Nici in cazul sarbatorilor legale nu am fost platita conform legii, adica 100%. Ce pot face eu in privinta aceasta?


Adaugata in: Contract de munca
Cristina-ioana Rusu
 User  Cristina-ioana Rusu
a intrebat la 27 Iul. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Iul. 2012
Faceti o sesizare catre ITM pentru ca acolo sunt niste nereguli, din care se intelege destul de clar ca angajatorul nu respecta anumite prevederi legale si drepturi ale salariatului. Daca in contract apare timp partial atunci angajatorul nu are dreptul sa va retina pentru munca suplimentara daca nu intervin situatii de forta majora. El pentru acele ore nu plateste nici macar salariu, cu atat mai mult si contributii sociale.

La fel, sarbatorile legale fie se platesc cu spor fie se compenseaza cu zile libere platite acordate in urmatoarele 60. Daca au fost compensate cu libere atunci este in regula, insa daca nu ati beneficiat de nici un fel de compensare, angajatorul se poate spune ca nu a respectat prevederile legii in acest sens.

Putin probabil sa accepte un contract de 8 ore, pentru ca cele 4 ore ar inseamna plata unui salariu plus contributii. Orele suplimentare nu le va ponta in acest moment, fiind probabil constient de ilegalitatea lor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Iul. 2012
In cazul contractelor incheiate cu timp partial se interzice retinerea salariatilor la ore suplimentare. Este un artificiu la care recurg angajatorii pentru reducerea cheltuielilor cu contributiile sociale.
Art. 105 din codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
...
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
Incercati sa obtineti modificarea CIM pentru timp normal de lucru de 8 ore, daca tot sunteti retinuti la program prelungit..

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024