ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot sa anulez un contract de munca?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Momentan lucrez la firma X, sunt in preaviz de 20 zile. Mi-am cautat de lucru in urma cu ceva timp, fiind nemultumita de salariul actual. Am aplicat la 2 firme, am avut interviuri la ambele aproape simultan, dar una dintre ele m-a acceptat mai repede, semnand astfel un contract de munca, cu data de incepere in decembrie, dupa expirarea preavizului la prezentul loc de munca.
A doua firma s-a trezit acum cu o oferta mult mai buna (aprox 40% salariu mai mare decat la firma cu care am semnat), pe care as dori sa o accept.
Pot sa anulez contractul cu prima firma fara niciun fel de probleme? Exista in contract perioada de proba de 30 zile, perioada de preaviz 20 zile sau plata unor daune de cateva zeci de mii de euro in cazul nerespectarii preavizului, dar mentionez ca inca perioada de munca efectiva nu a inceput. Al doilea exemplar din contract nu l-am primit, fiind inca la inregistrare sau ceva de genul.
Daca anunt ca vreau sa anulez contractul, pot sa fiu trasa la raspundere? Va rog frumos sa ma sfatuiti ce as putea face in aceasta situatie.

Va multumesc.

Adaugata in: Contract de munca
Minculescu Ana
 User  Minculescu Ana
a intrebat la 14 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 15 Nov. 2013
Da, cat timp CIM este semnat in Romania, cu angajator care desfasoara activitate aici, atunci se aplica legea locala nu cea din strainatate. Se aplica si legile UE si la noi in trara, pentru ca si noi suntem tara din spatiul comunitar, dar in esenta se aplica Codul muncii din Romania. Acele sume nu sunt legale si nu este in regula ca nu aveti copie dupa contract, dupa cum v-am spus. De inregistrat, se inregistreaza in Revisal, dar asta nu impiedica primirea de catre dvs. exemplarului de vi se cuvine. Ceva nu este in regula, dupa cum v-am spus, sesizati ITM, si notificati in scris angajatorul ca doriti sa incetati acest contract.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Nov. 2013
Contractul de munca nu se anuleaza, ci se inceteaza.

Puteti trimite o notificare scrisa pentru incetarea acelui contract. Referitor la acea suma stabiltia in contract, clauza respectiva este nula de drep pentru ca in cazul producerii unei daune sau pagube din vina dvs angajatoreul nu va poate retine o suma mai mare de 5 salarii minime brute pe tara, adica 4000 de lei in prezent. Deci in privinta ei nu ar trebui sa va faceti probleme pentru ca incalca legea. In plus, nerespectarea preavizului se sanctioneaza disciplinar, si nu cu plata unor daune de altfel exagerate. Pe viitor incercati sa evitati sa semnati contracte cu astfel de clauze.

Contractrul trebuia sa il primiti imediat dupa ce il semnau ambele parti, pe loc. Nu au ce sa inregristreze ca sa nu vi-l dea, ele nu se mai inregistreaza la ITM in format tiparit ci numai prin programul Revisal. Aici puteti depune o sesizare la ITM, personal tind sa cred ca ceva nu este in regula la acea firma.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024