ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

prevederi legale in cazul relocarii puctului de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Firma la care lucrez isi muta partial punctul de lucru. Proiectul in care sunt implicat este vizat de aceasta realocare iar in contractul individual de munca este specificat ca activitatea se poate desfasura in orice alta locatie pe care angajatorul o impune "dupa caz" in alt oras situat la mai mult de 50 km de sediul social unde s-a desfasurat activitatea pana acum.
As vrea sa stiu ce prevede legea in cazul acesta, daca nu accept sa ma mut acolo avand contract pe per nedeterminata, iar acolo oferta sal. este la jumatate fata de cea actuala, daca in cazul acesta as putea beneficia de salariu/salarii compensatorii si/sau somaj. Daca da pe baza carei legi?

Adaugata in: Contract de munca
Vasile Valentin Andreescu
 User  Vasile Valentin Andreescu
a intrebat la 10 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Apr. 2012
In contract este stipulat clar locul muncii, nu pot fi trecute mai multe locuri de munca in CIM. Acesta se stabileste o singura data, la angajare. Modificarea lui nu permanenta nu poate fi facuta fara acordul salariatului. In plus, domnul Andreescu mentioneaza ca in contractul sau exista o clauza referitoare la locul muncii, si anume aceea ca activitatea sa nu poate fi mutata intr-un oras aflat la o distanta mai mare de 50 de km fata de sediul social. Or depinde unde se afla noua locatie, inteleg din speta ca depaseste aceasta raza mentionata in CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Apr. 2012

Va recomand sa cititi cu atentie contractul individual de munca si sa vedeti ce a scris angajatorul la Litera D
D. Locul de munc??
Activitatea se desf????oar?? la sectie/atelier/birou/serviciu/compartiment, etc...............................................din sediul social /punct de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului..................................................
Daca in contract este trecut ca puteti sa va desfasurati activitatea la puncele de lucru pe care le are in desfasurare atunci nu puteti refuza, dar daca nu scrie acest lucru puteti refuza .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Apr. 2012
Angajatorul nu poate schimba locul de munca al salariatului, unilateral, in orice conditii. Exista situatii in care angajatorul poate face acest lucru. Acestea sunt delegarea si detasarea - ambele pe perioada determinata, prelungirea lor facandu-se cu acordul salariatului. De asemenea angajatorul poate schimba unilateral locul muncii, fara consimtamantul angataului, numai:

- in situatii de forta majora;
- pentru sanctiuni disciplinare schimbarea locului de munca ca sanctiune disciplinara are caracter temporar;
- pentru protectia salariatului.

Art. 41
1 Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.
2 Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
3 Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a durata contractului;
b locul muncii;
c felul muncii;
d conditiile de munca;
e salariul;
f timpul de munca si timpul de odihna.

Art. 42
1 Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.
2 Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 48
Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Acestea, impreuna cu delegarea si detasarea, sunt singurele situatii in care angajatorul poate dispune unilateral modificarea locului muncii. Orice alta modificare a locului muncii, inclusiv ce geografica, presupune acordul partilor, prin semnarea unui act aditional la contract. Acea clauza privind desfasurarea unei activitati la cel mult 50 de km distanta de actuala locatie se refera la delegare, detasare, sau una dintre situatiile mentionate mai sus, in care angajatorul poate modifica unilateral locul muncii.

Daca acceptati relocarea propusa de angajator, prin modificarea locului muncii cu incheierea unui act aditional, salariul ar trebui sa ramana neschimbat. In cazul in care se modifica, cu atat mai mult cu cat acesta se presupune sa scada sub nivelul actual, este necesar acordul dumneavoastra ca salariat.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024