ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


program de lucru inegal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In cazul in care salariatii lucreaza o zi 12 ore si a doua zi sunt liberi, contractul lor de munca va fi incheiat pe 6 ore? Se poate stabili prin regulamentul intern un timp inegal de munca fara a incalca codul muncii? In ziua in care lucreaza ce depasesc 6 ore; nu este considerata munca suplimentara? Ca stiu ca la fractie de norma nu au voie sa faca ore suplimentare. Ma puteti ajuta cu vreo reglementare sau interpretare legala care sa-mi permita sa pastrez actualul program de lucru?

Adaugata in: Contract de munca
Cornelia Plesa
 User  Cornelia Plesa
a intrebat la 11 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cornelia Plesa
 User Cornelia Plesa
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Iun. 2012
Intr-adevar abia acum am inteles, dar in acelasi timp eu am obligativitatea sa-i asigur numarul de ore de munca in luna respectiva asta insemnand sa-l mai chem pentru completarea orelor daca nu le realizeaza in timpul acestui program inegal, nu?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cornelia plesa la 13 Iun. 2012
Nu, m-ati inteles gresit. In CIM treceti la "Durata muncii" 8 ore pe zi, 40 ore pe saptamana iar la lit.a "Repartizarea programului de lucru" scrieti 12/24 ore sau 12 ore lucrate cu 24 ore libere. In declaratia 112 alegeti norma intreaga. Teoretic, numarul de ore lucrate pentru un program 12/24 nu depaseste de cele mai multe ori 36 de ore saptamanal, fiind inferior celui de 40 de ore pe saptamana. Practic, el este incadrat ca norma intreaga data fiind repartizarea lui in saptamana si obligatia de a respecta anumite regluri referitoare la munca in acest tip de program.

Norma de lucru propusa de dvs insa, cea de 6 ore / zi este, este o norma partiala. Ceea ce inseamba ca salaraitul intr-un astfel de caz nu va putea depasi perioada de 6 ore pe zi, asa cum stipuleaza codul muncii, cu exceptia situatiilor de forta majora. La acest lucru m-am referit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cornelia Plesa
 User Cornelia Plesa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Iun. 2012
Din raspunsul dvs. inteleg ca trebuie sa modific formularul CIM si sa trec timp de lucru inegal 12/36 , 36h/saptamana probabil la capitolul fractiune de norma, dar salariul de baza brut il trec, proportional, 620 ron? Iar pentru cele 12 ore salariatul va fi platit cu salariul negociatfara alte sporuri - exceptie orele de repaus saptamanal?
Mai este o problema: in declaratia 112 la sectiunea A 3 "Tip contract de munca dpdv timp de lucru" exista doar norma intreaga, partial 1 ora, 2 ore....7 ore. Cum incadrez aceste contracte in declaratie?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Iun. 2012
Salariatul dvs. lucreaza program 12/24, program ce se incadreaza ca timp inegal de lucru. Daca il incadrati cu timp partial, chair si cu 6 ore, angajatul in cauza, conform codului muncii republicat, nu are voie se desfasoare munca suplimentara, cu exceptia situatiilor de forta majora. Acest lucru trebuie stipulat clar in contractul sau de munca. Contractul se incheie cu timpul de lucru de 12/24. Daca ii treceti in contract un program de 6 ore maximum lucrat in saptamana ar fi de 30 de ore, in timp ce pentru un program 12/24 norma toatala saptamanala poate ajunge la 36 de ore. In cazul incadrarii salariatului cu timp partial de 6 ore/zi, norma de lucru ar fi depasita cu 6 ore, ceea ce din punct de vedere legal nu este permis pentru contractele cu timp partial de lucru.

Art. 105
1 Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. 3 , urmatoarele:
c interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Aveti in vedere, pentru programul de lucru 12/24, si prevederile legii referitoare la acordarea repausul saptamanal si a celui periodic. Salariatul trebuie sa beneficieze de 2 zile consecutive drept repaus saptamanal. Daca aceste zile nu pot fi sambata si duminica, se pot stabili prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern si alte zile libere drept repaus. Daca lucreaza in zilele de week-end, salariatul va primi un spor stabilit prin contractul colectiv sau cel individual, in functie de caz.

Alte intrebari despre Contract de munca