ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Renuntare la CCM la nivel de societate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In ianuarie 2014 expira CCM la nivel de societate si angajatorul intentioneaza sa nu mai prelungeasca acest contract, iar daca nu se poate, sa elimine salariile compensatorii, motivand ca societatea nu-si mai poate permite acordarea acestora. O alta varianta este sa se prelungeasca negocierea cu Sindicatul, iar in aceasta perioada sa se faca restructurari fara salarii compensatorii. Intrebarea este: sunt legale aceste variante? Si daca da, care sunt drepturile salariatilor? Pot salariatii sa se indrepte, pentru recuperarea drepturilor, impotriva angajatorului si chiar a Sindicatului?

Adaugata in: Contract de munca
Loredana Badea
 User  Loredana Badea
a intrebat la 01 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Oct. 2013
Daca in CCM in cauza nu exista o clauza care sa mentioneze ca prevederile lui se aplica pana la incheierea unui nou CCM, atunci dupa luna ianuarie 2014 acestea ies din uz, iar angajatorul va trebui sa declanseze oricum o noua procedura de negociere pentru a-l prelungi pe acesta sau a incheia un CCM nou. Prin negociere cu reprezentantii sau sindicatul, se poate ajunge la renuntarea la plata salariilor compensatorii, insa daca exista lege speciala sau CCM la nivel de ramura in care sa apoara obligatia lui de a plati aceste sume compensatorii in cazul concedierii, atunci va trebui sa le respecte pe acestea.

Salariatul poate contesta in instanta decizia de concediere daca din punctul lui de vedere i-au fost incalcate drepturile legale sau contractuale.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024