ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Salarii compensatorii - contract colectiv de muncă


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Aş vrea să supun atenţiei dvs. o speţă în speranţa că mă veţi putea ajuta.
O persoană a fost disponibilizată colectiv şi potrivit Contractului colectiv de muncă Poşta Română 2008-2018, are dreptul la 25 de salarii compensatorii. Persoanei în cauză i s-a respins ajutorul de şomaj (şi potrivit OUG nr. 36 din 2013, daca nu beneficiezi de ajutor de somaj nu poti beneficia nici de venit de completare). Oug nr. 36 din 2013 prevede la art. 7 că persoanele concediate în baza OUG nr. 36 din 2013 beneficiază de indemnizaţie de somaj, venit de completare şi plati compensatorii acordate de catre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli, in conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de munca aplicabile, respectiv incheiate la nivelul fiecarui operator economic.
Poate această persoană să primească salariile compensatorii?


C Paunas
 User  C Paunas
a intrebat la 26 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului C Paunas la 27 Nov. 2013
Salariile compensatorii se platesc in mod normal de catre unitate, venitul de completare este strans legat de indemizatia de somaj, nu de veniturile cu titlul compensatoriu.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
C Paunas
 User C Paunas
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Nov. 2013
Vă mulţumesc mult, doamna Ioana Popa pentru răspunsul dvs. prompt.
Am pus această ?ntrebare deoarece ?n Contractul colectiv de munca Poşta Rom?nă 2008-2013 se prevăd următoarele: "?n situaţia ?n care sunt aplicabile dispoziţiile O.U.G. nr. 36/2013 privind aplicarea ?n perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ?n baza planurilor de disponibilizare, C.N.P.R plăteşte numai salariaţilor disponibilizaţi in baza O.U.G. nr. 36/2013 care ?ndeplinesc condiţiile de acordare a salariilor compensatorii potrivit 26.3, alin. 1 din CCM, doar diferenta dintre suma reprezentata de totalul salariilor compensatorii la care au dreptul potrivit 26.3, alin. 1 din CCM si suma reprezentand totalul drepturilor banesti la care are dreptul conform O.U.G. nr. 36/2013. Plata diferenţei se va face in rate lunare egale echivalente cu:
- Diferenta dintre salariul de bază la care a avut dreptul in ultima lună anterioara concedierii si venitul de completare acordat de O.U.G. nr. 36/2013 si se va acorda in luna imediat următoare celei in care incetează plata drepturilor reprezentand indemnizatia de somaj
- Salariul de bază la care a avut dreptul in ultima lună anterioara concedierii si se va acorda in luna imediat următoare celei in care incetează plata drepturilor prevazute de O.U.G. nr. 36/2013, pentru restul ramas de plata in conditiile prezentului alineat.
?ncetarea sau reducerea drepturilor acordate potrivit O.U.G nr. 36/2013 in conditiile stabilite de aceasta nu dă dreptul salariatului la creşterea diferentei stabilita initial."

?n situaţia aceasta, dacă pers. nu beneficiază de acest venit de completare, cum i se vor plăti aceste salarii compensatorii? Din fondurile poştei?

Vă mulţumesc frumos!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Nov. 2013
Sigur ca poate primi, cat timp se indeplinesc conditiile prevazute in OUG 36/2013 si cat timp este vorba de o concediere colectiva si nu una individuala.

Respingerea dosarului de somaj poate avea multe cauze (stagiul de cotizare, daca sunt indeplinte conditii de pensionare sau daca daca persoana realizeaza alte venituri, de ex.). Legat de motivul respingerii ar fi bine sa intrebati la AJOFM, ei va pot spune ce sta la baza deciziei.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024