ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Schimbare loc de munca-CIM clauze contractuale -concurenta.


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am nevoie de cateva informatii de la dvs.
Ce se poate intampola in conditiile in care ma angajez la concurenta ,(in contractul de munca actual existand clauze de confidentialitate , inclusiv restrictia de a ma angaja la concurenta) daca angajatorul actual nu isi respecta obligatiile contractuala- plata salariala se face in cateva transe lunare (nu doua, sau una), cu intarzieri foarte mari (de exemplu-in luna august mi se platesc, esalonat, drepturile salariale pentru luna iunie).
In conditiile in care actualul angajator nu isi respecta obligatiile contractuale, as putea fi afectata daca m-as angaja la concurenta?
Tin sa mentionez ca ,daca nu ar exista aceste lacune legate de drepturile salariale , platite cu foarte mari intarzieri, nu m-as gandi sa plec la firma concurenta (care imi ofera mult mai multe beneficii).
Ce ar trebui sa fac, pentru ca , acele clauze contractuale care sunt in avantajul angajatorului actual sa nu ma afecteze (sa nu fiu obligata la plata unor sume,exorbitante, stipulate in contract)

Irina Popescu
 User  Irina Popescu
a intrebat la 12 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Aug. 2014
Depinde cum este formulata acea clauza de neconcurenta. Daca ea respecta regulile prevazute in Codul muncii atunci poate produce efecte indiferent de aspectele prezentate. Daca ea nu respecta regulile legale este nula de drept.

Art. 21 - Codul muncii republicat
(1) La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
(2) Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
(3) Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala, se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.

Art. 22
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile in cazurile in care incetarea contractului individual de munca s-a produs de drept, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 56 alin. (1) lit. c), e), f), g) si i), ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Art. 23
(1) Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea in mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
(2) La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial de munca instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.

Art. 24
In cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune-interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorului.

Pentru salariile platite incorect de angajator sau restante daca este cazul puteti depune o actiune in instanta de judecata sau sa incercati sa discutati cu un mediator.

Clauza de confidentialitate produce efecte pe parcursul si dupa expirarea CIM, aveti grija in aceasta privinta.


Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024