ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Societate cu 21 de angajati-contract colectiv de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am o firma care are 21 de angajati. Im puteti spune va rog daca este obligatoriu contractul colectiv de munca. Trebuie firma sa faca ceva notificari la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca legat de acest aspect. Trebuie informati angajatii cu privire la faptul ca suntem 21 de angajati. Este obligatoriu formarea sindicatului. Daca da, care ar fi demersurile, cum se aleg reprezentantii sindicatului, un angajat care este si administratorul firmei poate face parte din sindicat sau nu?
Multumesc.

Hildegard Mezo
 User  Hildegard Mezo
a intrebat la 08 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Sep. 2014
Art. 229
(1) Contractul colectiv de muncă este convenţia ?ncheiată ?n formă scrisă ?ntre angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori ?n alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului ?n care angajatorul are ?ncadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
(3) La negocierea clauzelor şi la ?ncheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere.
(4) Contractele colective de muncă, ?ncheiate cu respectarea dispoziţiilor legale, constituie legea părţilor.
Textul defineste contractual colectiv de munca precizand ca acesta este o conventie scrisa indicand partile si continutul sau. In alin.2 este prevazuta obligativitatea negocierii la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati. Insa obligativitatea negocierii nu presupune si obligativitatea incheierii contractului colectiv de munca. Acesta se va incheia numai daca partile, cu ocazia negocierii, ajung la un accord.
Art. 230. Codul muncii
Partile, reprezentarea acestora, precum si procedura de negociere si de incheiere a contractelor colective de munca sunt stabilite potrivit legii.
Aici este vorba de Legea dialogului social nr.62/2011, care contine un titlu special (Titlul VII art.127-153)ce reglementeaza negocierea colectiva si contractile collective de munca.
Existenţa unor reprezentanţi ai salariaţilor este una dintre prevederile importante prevăzute prin Codul Muncii la Art.221,222,223. Acestea prevad că, in cazul in care ?n companie sunt incadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi nu sunt constituite organizaţii sindicale reprezentative conform legii, interesele angajaţilor să fie promovate şi apărate de reprezentanţii lor. Aceştia sunt aleşi şi mandataţi special ?n acest scop.
Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi ?n cadrul adunării generale a salariaţilor cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al acestora. Numărul acestora nu este fix, ?nsă trebuie să fie un număr par ?n orice situaţie. Reprezentanţii salariaţilor nu pot să desfăşoare activităţi ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.


Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024