ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

sporuri pt sambata ,duminica si sarbatori legale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna.va dau un ex.
se lucreaza in sistemul 12zi/24liber si 8+4noapte/48liber in flux continuu cu minim de personal adica 4 oameni.
se lucreaza sambata duminica,sarbatori legale.se platesc orele suplimentare cu 75% iar pt zilele de sambata ,duminica si sarbatori legale se da un spor aproximativ 1,2%ex.la un salar de 1300ron cu 48 ore de sambata,duminica se ia 4 ron.
-este corect acest spor
-lucrand in flux continuu in ture nu ar fi normal ca orele de sambata si duminica sa se platesca 100% si cele de sarbatori legale 200% sau cele doua zile libere 48 ore sunt considerate zile de repaus
-dupa12 8noapte+4zi ore de noapte repausul corect este 24h sau 48h
sper ca am fost explicit.va multumesc anticipat

Adaugata in: Contract de munca
Hint Nicu
 User  Hint Nicu
a intrebat la 05 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Hint Nicu
 User Hint Nicu
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Apr. 2012
buna.in cazul prog.de noapte nu stiu de ce spuneti ca este redus cu 4 ore in ziua de 5 in ex dat de dvs.programul este tot de 12h fie ca este tura de la 07-19 fie tura de la 19-07.
am uitat sa spun mai sus ca pt orele de noapte se da un spor de 25%.
aceste sporuri de sambata duminica,sarbatori legale daca nu sunt specificate in codul muncii la un anumit procent fie el si minim toata lumea o sa gaseasca o portita sa le ocoleasca.
fiecare interpreteaza cum vrea.
contractul colectiv sau individual de munca este obligatoriu sa existe intr-o firma banuiesc,si semnat de ambele parti?
si daca acesta exista dupa aia sunt valabile cele de mai sus.
aceste contracte ar trebui modificate la orice modificare a legislatiei in vigoare.
in cazul nostru am semnat la angajare acu 13 ani contract individual
multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Apr. 2012
Zilele de sambata si duminica lucrate se platesc cu un spor la salariu stabilit prin contract colectiv de munca sau prin contractul individual de munca. Legislatia actuala insa nu prevede un cunatum sau un procent minim sau maxim in acest sens. Zilele de sambata si dumnica, in situatii de exceptie in care salariatul lucreaza 14 zile fara liber, sporul va consta in dublului celui cuvenit pentru ore suplimentare, adica 75% * 2. La fel si in cazul unor lucrari urgente insa desfasurate pe perioada limitata. Altfel, cuantumul este cel stabilit intern, prin contract colectiv sau cel individual de munca. Pentru programul de lucru 12/24 se acorda un repaus de 24 de ore dupa fiecare 12 ore lucrate.
In cazul programului de noapte, se poate reduce programul din ziua in care urmeaza sa efectuati tura de noapte. Spre exemplu, daca noaptea 5 spre 6 aprilie aveti program de noapte de 8 ore, in ziua de 5 aprilie angajatorul va poate reduce programul cu 1 ora sau mai mult. In cazul de fata inteleg ca este redus cu 4 ore. Este o modalitate de compensare a orelor lucrate noaptea. In situatia in care salariatul lucreaza in conditii speciale sau deosebite, programul de noapte nu poate depasi insa 8 ore intr-un interval de 24. Va redau mai jos si articolele din codul muncii care fac referire la cele spuse de mine.


Sectiunea 2 - Repausul saptamanal

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Art. 125
4 Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
5 In situatia prevazuta la alin. 4, angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

Alte intrebari despre Contract de munca

TOP RASPUNSURI 2024