ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Tatal poate intra in concediu de paternitate?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
In prezent am un angajat cu CIM pe perioada nedeterminata, al carei sotii a ramas insarcinata. Sotia acestuia este casnica si nu a avut venituri in ultimele 12 luni. Angajatul meu doreste sa intre in concediu de paternitate pentru a putea beneficia de indemnizatie. Sotia sa va naste pe in 20 august 2014. Cum se procedeaza? El va primi concediu medical pentru cele 126 de zile pe care il voi inregistra in statul de salarii? Din ce data i se va suspenda contractul de munca?
Va multumesc anticipat.

Narcisa Narcisa
 User  Narcisa Narcisa
a intrebat la 20 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
In primul rand, nu exista concediu de paternitate ci doar concediul paternal care se acorda pe parcursul primelor 8 saptamani de la nastere si a carui durata este de 5 zile lucratoare, putand fi prelungit pana la 15 in baza absolvirii unui curs de puericultura. Acest concediu este acordat in baza legii 210/1999.

Tatal nu are dreptul la concediul pentru sarcina si lauzie pentru ca nu el este cel care naste. Numai in cazuri extreme in care mama este asigurata pentru concedii medicale, putand beneficia de cel de maternitate, dar intervine un deces la nastere sau un timpul acestui concediu, tatal poate efectua perioada ramasa. In situatia de fata nu este cazul si nici nu va fi, data fiind situatia mamei si lipsa statutului ei de asigurat in aceasta directie.

Tatal va putea intra in concediu crestere copil imediat dupa data nasterii. Nefiind indeplinite conditiile pentru cocnediul de sarcina si lauzie de catre mama, nu exista nici obligatia efectuarii perioadei de lauzie in cazul lor.

Contactul se va suspenda de la data la care el intra in crestere copil la cerere, nu mai devreme si nu mai tarziu. Conditiile de acordare sunt aceleasi ca in cazul unei mame, nu sunt diferente in aceasta directie. Cf. OUG 111/2010, CIC si indemnizatia lunara sunt un drept de care poate beneficia oricare dintre parintii firesti ai copilului daca indeplineste conditiile de acordare.

Conditiile de acordare a CIC sunt prevazute la art. 2 din OUG 111/2010, iar documentele le regasiti listate pe siteul Primariei sau al DGASPC - de exemplu http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm

Dat fiind faptul ca mama nu lucreaza si nu are deci dreptul la CIC indemnizat, nu ii revine nici obligatia de a efectua minim o luna din durata totala a concediului pentru care va opta tatal.

Alte intrebari despre Contract de munca