ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

impozitat sau nu concediul medical?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care sunt articolele de lege care ma ajuta sa argumentez ca un concediu medical si riscul maternal sunt scutite de impozit. ? Si ce alte taxe in afara de CAS se mai platesc?

Adaugata in: Contributii
Surduc Mariana
 User  Surduc Mariana
a intrebat la 15 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Prin urmare, dna. Mariana, mentin raspunsul privind tratamentul fiscal al indemnizatiei de risc maternal.

Contrar sustinerilor dnei. Popa, indemnizatia de risc maternal nu este supusa doar CAS.

Iata prevederile legale aplicabile
CA regula, indemnizatia de risc maternal intra in baza de calcul a contributiilor sociale. O regasim la lit. p

Art. 296 ind 4: Baza de calcul al contribuţiilor sociale individuale
(1)Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, ?n cazul persoanelor prevăzute la art. 2963 lit. a) şi b), reprezintă c?ştigul brut realizat din activităţi dependente, ?n ţară şi ?n străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care Rom?nia este parte, care include:
p)indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii.


Exceptiile de la aplicarea contributiilor sociale sunt prevazute pe de o parte la art.296 ind 15 unde regasim exceptiile generale de la retinerea contributiilor (adica pentru veniturile enumerate aici, hu se retine nicio contributie), precum si la art.296 ind 16 unde avem exceptii specifice (unde avem exceptiile doar de la anumite contributii).

In exceptiile generale, nu regasim indemnizatia de risc maternal, deci este clar ca aceasta indemnizatie nu este exceptata de la toate contributiile.

Si sa vedem:
Art. 296 ind 16: Excepţii specifice
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:

a)la contribuţia de asigurări sociale, veniturile prevăzute la art. 2964 alin. (1) lit. l), q), r), s) şi ţ), precum şi la lit. o) şi p) pentru partea care depăşeşte nivelul prevăzut la art. 29611; de asemenea, se exceptează indemnizaţiile de şedinţă primite de consilierii locali, judeţeni sau ai municipiului Bucureşti, precum şi prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat;

b)la contribuţia de asigurări sociale de sănătate, veniturile prevăzute la art. 2964 alin. (1) lit. o), p) şi ţ);

c)la contribuţia de asigurări pentru şomaj:
c1.veniturile prevăzute la art. 2964 alin. (1) lit. d), e), g), h), j), l), n), p), r), s), ş), t) şi ţ);

d)la contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale:
d1.veniturile prevăzute la art. 2964 alin. (1) lit. c), d), e), g), h), j), l), n), q), r), s), ş) şi ţ);
d2.veniturile realizate de poliţişti, funcţionarii publici cu statut special şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;
d3.prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat;

e)la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate:
e1.veniturile acordate, potrivit legii, cadrelor militare ?n activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care ?şi desfăşoară activitatea ?n instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;
e2.veniturile prevăzute la art. 2964 alin. (1) lit. g), h), j), l), n), p), s), ş), t) şi ţ);

f)la contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, veniturile care nu au la bază un contract individual de muncă, precum şi prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat sau Fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale.


Dupa cum veti observa la pct. d care vizeaza exceptiile de la contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, nu se regasesc si indemnizatiile suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, asa cum este cazul indemnizatiei de risc maternal. De unde rezulta ca nu avem niciun temei legal sa apreciem ca nu se retine decat CAS, fiind evident ca trebuie retinuta si contributia pentru accidente de munca si boli profesionale.

In privinta impozitului, nu exista contraziceri, nu se impoziteaza.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
Pai si de unde din raspunsul meu reiese ca indemnizatia de risc maternal este impozabila?
Ok, am inteles ca nu am inteles ca pe dna. o interesa si tratamentul fiscal al concediului pentru incapacitate temporara de munca distinct de riscul maternal. Pentru acest motiv am precizat ca raspunsul meu vizeaza riscul maternal si atat.

Revenind la risc maternal, pe ce va bazati afirmatia ca se retine doar CAS, in conditiile in care exceptiile generale si cele specifice de la plata contributiilor sociale nu prevad exceptarea indemnizatiei de risc maternal si de la plata contributiei de aciidente de munca si boli profesionale? Codul Fiscal reglementeaza in prezent partea de contributii sociale si exceptiile de la plata acestora.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 17 Feb. 2014
ART. 42 Venituri neimpozabile

?n ?nţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, CU EXCEPTIA INDEMNIZATIILOR PENTRU INCAPACITATE TEMPORARA DE MUNCA. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi ?ngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cristina caluian la 17 Feb. 2014
Doamna a facut distinctia intre cele doua prin acel "si" - concediu medical si riscul maternal - si "sunt" scutite de impozit.

Nu sunt corecte toate cele de mai jos pentru ca potrivit codului fiscal indemnizatia de risc maternal nu este asimilata salariilor, cea pentru incapacitate temporara de munca da, prima nu este impozabila, a doua da. (art. 55 din Codul fiscal).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
De asemenea, nu se plateste contributia pentru concedii medicale si accidente de munca pentru concediul de risc maternal ci doar petnru cel pentru incapcitate temporara de munca.

Art. 6 - OUG 158/2005
(7) Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii se aplică şi asupra indemnizaţiei pentru
incapacitate temporară de muncă urmare a unui accident de muncă sau boală profesională şi se suportă de către angajator sau din fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale constituit ?n condiţiile legii, după caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Feb. 2014
Raspunsul meu vizeaza tratamentul fiscal al indemnizatiei de concediu medical acordat pentru risc maternal. Cel putin asta am dedus ca intreaba dna.

In ceea ce priveste tratamentul fiscal al indemnizatiei pentru risc maternal, sustin cele de mai jos. Conform exceptiilor specifice prevazute de Codul fiscal in materie de contributii sociale, indemnizatia de risc maternal nu este supusa doar CAS. Nu veti regasi in exceptiile specifice de la plata contributiei de accidente de munca si boli profesionale si indemnizatia de risc maternal prevazuta la art.296 ind.4 lit.p Codul Fiscal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Feb. 2014
Indemnizatia pentru concediul medical pentru incapacitate temporara de munca este supusa imppozitarii. Iar pentru perioda suportata de angajator din bugetul propriu (primele 5 sau 3 zile, in functie de caz) se va plati si contributia pentru somaj.

Totodata, din indemnzatie se refine contributia individuala pentru CAS, iar cea a angajatorului se plateste separat.

Pentru perioada suportata de FNUASS singura contributie suportata din indemnizatie este CAS individual.

In cazul riscului maternal, se plateste doar CAS angajat si angajator si se suporta din fondul FNUASS acesata indemnizatie, integral. Nu necesita stagiu minim de cotizare pentru acrodarea lui.

Indemnizatia pentru risc maternal nu are acelasi regim ca cea pentru incapacitate temporara de munca, chiar daca ambele sunt de natura medicala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristina Caluian
 User Cristina Caluian
a raspuns la intrebare la 15 Feb. 2014
Nu se retine impozit - art.42 lit.a Codul Fiscal.

Contributia de asigurari sociale - DA
- contributia individuala si a angajatorului se datoreaza asupra bazei de calcul reprezentata de 35% din salariul de baza mediu brut pe tara x nr. de zile lucratoare din concediu medical ? 296 (indice 11) Cod fiscal, pct. 7 din normele metodologice date in aplicarea art. 296 (indice 4)

Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale - DA
- se datoreaza asupra bazei de calcul reprezentata de salariu minim brut pe tara garantat in plata corespunzator numarului de zile lucratoare din concediu medical ? art. 296 (indice 5) alin. (5) din Codul fiscal, pct. 15 din normele metodologice date in aplicarea art. 296 (indice 5)

Nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (art. 296 (indice 16) lit. b) Cod fiscal), contributia de asigurari pentru somaj (art. 296 (indice 16) lit. c) pct. c1, Cod fiscal), contributia pentru concedii si indemnizatii (art. 296 (indice 17) alin. (2) Cod fiscal) contributia la Fondul de garantare a creantelor salariale (art. 296 (indice 16) lit.f) Cod fiscal)

Alte intrebari despre Contributii

TOP RASPUNSURI 2024