ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Calcularea salariului.Salariul minim


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Tatal meu este agent de paza in cadrul unui liceu.Incepand cu anul 2008 i se calculeaza salariul in felul urmator .Are salariul de baza 670 ron la care ii calculeaza sporul de vechime de 25 la suta .Desi in decursul acestor ani salariul minim s a marit de mai multe ori lui nu i s a majorat niciodata deorece sporul de vechime il adauga la cei 670 ron si nu la salariul minim cum ar trebui.Astfel tatal meu a ajuns in situatia in care la 40 de ani vechime in munca sa aiba salariul mai mic decat un coleg al sau care are doar 7 ani vechime in munca.Acum desi salariul minim este de 850 ron contabila i a spus ca nu poate sa i mareasca salariul de la 670 la 850.astfel i au mai pus 10 ron la cei 670 pt a ajunge cu sporul de vechime cu tot la 850 ron.
Exista vreo lege speciala care sa le permita sa faca acest lucru ,desi nu este corect?Carei institutii ar trebui sa i se adreseze?Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Drepturi salariale
Raducu Gina
 User  Raducu Gina
a intrebat la 03 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului RADUCU GINA la 04 Feb. 2014
Daca este cel net atunci se incala legea, cat timp este incadrat cu norma intreaga, Trebuie respectat nivelul minim. Pentru drepturile restante, neacorate corect pana acum, ar trebui depusa actiune in instanta de judecata ca sa le poata recupera. Tot astfel poate cere si daune pentru prejudiciul creat de angajator prin neplata salariului legal, daca dansul doreste aceste lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Raducu Gina
 User Raducu Gina
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Feb. 2014
Cei 670 ron reprezinta venitul brut,nu cel net.Aceasta situatie este din anul 2008.Desi tatal meu a reclamat de mai multe ori acest fapt mereu i s a raspuns ca nu se poate face nimicdeoarece trebuie sa nu depaseasca un anumit plafon al salariilor pe toata institutia.Nu inteleg totusi cum se poate comite o asemenea greseala voita in cadrul unei institutii de stat,si anume,in cadrul unui liceu.

Va multumesc mult pt raspuns.V a depune o plangere la ITM.Ozi buna va doresc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Feb. 2014
Nu, nu exista, angajatorul incalca legea in mod evident. Depuneti o plangere la ITM sau chiar in instanta, mai ales daca apar drepturi salariale neacordate la timp sau restante.

Angajatorul are obligatia stabilita prin lege de a acorda salariatului cel putin salariul minim brut stabilit prin HG. Asigurati-va insa ca cei 670 sunt venit brut din contract si nu net. Daca acesta este venitul lui net (suma pe care o primeste in mana) atunci este corecta incadrarea. Dar daca acesta este salariul brut, cel din contract, atunci nu este legal.

Sporul se calculeaza raportat la salariul minim, ceea ce inseamna ca pentru norma intreaba un salariat ar trebui sa aiba salariul de baza de 850 de lei, in prezent, la acesta fiind calculate si adaugate sporuri, indemnizatii sau alte adaosuri.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024