ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ce salariu ar trebui sa am daca mi s-ar plati orele suplimentare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


lucrez luna de luna 15 zile * 16 ore/zi, iar daca luna are 31 de zile pot fi 16 zile * 31 de zile. asta inseamna ca lucrez 240 de ore lunar sau 256 de ore lunar in cazul in care prind luna de 31.

in contract am salariul de brut 750 ron, iar net iau 577 ron. nu am nici un spor trecut in contract.

nu mi se da timp liber care sa compenseze orele suplimentare. doresc sa stiu cu cat sunt pacalit luna de luna si ce pot face in acest sens. am acest job de aproximatv 2 luni.

va multumesc si daca cineva imi poate raspunde va stau la dispozitie cu detalii suplimentare.



Adaugata in: Drepturi salariale
Paraschiv Ionut
 User  Paraschiv Ionut
a intrebat la 04 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului paraschiv ionut la 04 Apr. 2013
Orele suplimentare ar trebui compensate fie cu timp liber platit acordat in urmatoarele 60 de zile, fie cu spor la salariu de minim 75% din salariul de baza corespunzator perioadei lucrate suplimentar. Inteleg din relatarea dvs ca nu vi se compenseaza in niciun mod munca suplimentara. Totodata, pentru a efectua ore suplimentare este necesar acordul dvs scris, exceptie facand doar situatiile de forta majora, pentru prevenirea accidentelor sau inlaturarea cauzelor lui.

Daca in contract aveti norma de 8 ore/zi salariul trecut este in conformitate cu legea, cel minim pe economie pentru norma intreaga. Norma de lucru lunara, cu tot cu ore suplimentare este insa cu mult depasita.

Problema mare este la acele ore suplimentare. Daca lucrati si weekenduri, ar trebui sa primiti un spor la salariu in mod obligatoriu, iar acest spor se stabileste prin CCM sau CIM (unde nu exista CCM se trece direct in CIM). In plus, daca lucrati in zile de weekend ar trebui sa primiti alte 2 zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal. De ex. daca lucrati doar sambata, repausul ar fi duminica si luni, cu sporul aferent.

Puteti faceti o sesizare catre ITM si sa asteptati controlul lor, pentru a pune lucrurile in oridine. O alta varianta ar fi sa incetati raportul de munca, fie prin demisie cu renuntare la preaviz (daca angajatorul nu isi respecta obligatiile contactuale, aveti acest drept) sau prin notificare scrisa daca sunteti in perioada de proba sau la finalul ei. Daca aveti minim 12 luni in ultimele 24 stagiu de cotizare la somaj si ati fi interesat sa optati pentru acest drept, evitati demisia si incetarea cu acordul partilor. Notificarea in perioada de proba in schimb va da dreptul la preaviz. La fel si o concediere din motive neimputabile dvs. Personal insa va recomand intai de toate sa vorbiti cu inspectorii ITM.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paraschiv Ionut
 User Paraschiv Ionut
a raspuns la intrebare la 04 Apr. 2013
am observat o gresala in relatare.

lucrez 16 ore * 15 zile sau 16 ore * 16 zile

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024