ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediu fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Angajatorul s-a gandit ca daca tot nu poate sa ne plateasca salariile mai bine sa ne bage in concediu fara plata prin rotatie. As vrea sa stiu care sunt riscurile la care ne supunem daca acceptam acest lucru tinand cont ca noi suntem cu salariile restante de 7 luni.
Multumesc.

Adaugata in: Drepturi salariale
Magda Sandor
 User  Magda Sandor
a intrebat la 17 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului magda sandor la 18 Sep. 2013
Daca primiti banii in mana si prin semanarea unui stat de plata, este foarte dificil sa dovediti ca nu i-ati primit in realitate odata ce semnati documentul in cauza. El face dovada incasarii lor, aici ar trebui sa refuzati semnarea statului cat timp nu este insotita de predarea efectiva a banilor cuveniti.

Nu aveti, din punctul meu de vedere, nicio garantie ca veti primi sumele restante odata intrata in CFP. Mai mult, pierdeti stagii de cotizare, lucru pe care s-ar putea sa il resimititi mai tarziu.

Incercati o actiune in instanta ca sa va recuperati salariile neplatite la timp, ar fi cea mai potrivita cale. Angajatorul nu va poate forta sa intrati in CFP si va recomand sa nu mai semnati state de plata cat timp nu primiti si banii pentru ca va va dezavantaja tot pe dvs aceasta situatie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Magda Sandor
 User Magda Sandor
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Sep. 2013
Va multumesc mult pentru raspuns. El se bazeaza pe faptul ca noi ne vom face singuri cererile de concediu fara plata pentru ca ne-a promis ca incearca sa ne aduca cu banii la zi in aceste 3 luni. Cum pot sa il oblig sa imi dea in scris faptul ca o sa ma lichideze in aceasta perioada? De asemenea in cazul in care inca de la angajare nu am semnat pentru primirea salariului pot sa demonstrez ca acesta nu a fost primit intr-adevar? La noi statele nu au fost semnate niciodata(mai ales ca o parte din banii pe care ii primim sunt la negru). Dupa o ultima problema avuta cu cei de la ITM s-a gandit ca ar fi bine sa ne puna sa semnam chiar daca nu ne da banii cu promisiunea ca o sa ii primim si pe cei restanti.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Sep. 2013
In primul rand este important sa stiti ca angajatorul nu va poate trimite in concediu fara plata din initiativa sa si printr-o decizie unilaterala, nu este legal. Ar trebui sa existe o cerere din partea salariatului, aprobata in prealabil de catre angajator, pentru ca cel dintai sa poata primi un astfel de liber.

Concediul fara plata, fiind perioada neplatiata asa cum reiese din denumire, prezinta riscuri pentru stagiile de cotizare la somaj, pensii, sanatate, pentru concediul de crestere copil etc. Neprimind salariu in acest timp nu se platesc nici impozit si nici contributii aferente din pacate.

Pentru cazurile in care angajatorul se confrunta cu probleme de natura economica si nu poate sustine angajatul din punct de vedere salarial, are cateva variante legale la indemana: fie solicita in instanta intrarea in insolventa, daca intr-adevar nu isi mai poate plati nici datoriile catre creditori cat si salariile personalului sau, fie printr-o decizie AGA se ajunge la restructurari, fie angajatorul va dispune suspendarea sau intreruperea temporara a activiatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de incadrare. Indemnizatia este supusa impozitarii si calculului contributiilor, la fel ca salariul normal. Masura este una temporara, dar unilaterala si vine in ajutorul angajatorului in cazul in care se confrunta cu probleme economice. Iar daca perioada de intrerupere depaseste 30 de zile lucratoare, el poate reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului.

Cat despre acele salarii neplatite de 7 luni, este destul de grav pentru ca legal el trebuie sa asigure plata a cel putin salariului minim pe economie, lunar. In caz contrar, puteti depune actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor salariale restante. Dreptul de actiune se prescrie in 3 ani de la data datoriei.

Puteti sesiza si ITM pentru sanctionarea contraventionala a angajatorului si pentru a se verifica legalitatea procedurilor in privinta relatiilor de munca. Dar inspectorii nu va vor putea ajuta in privina recuperarii salariilor, acolo intervine instanta de judecata.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton adriana iancu alexei delimart George Andreescu G Stancu Ioana Popa