ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Cum imi pot recupera veniturile salariale neplatite total la disponibilizare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua (seara),

La data de 1 februarie 2013 societatea a intrat in procedura de insolventa.
Dupa trei luni si jumatate am fost disponibilizat, urmand ca la acea data sa imi primesc drepturile salariale (sau in cel mai rau caz in data de 10 ale lunii urmatoare - conform prevederilor din Contractul Colectiv de Munca).
Desigur ca in unitate au ramas alte persoane pentru ca societatea si-a continuat activitatea. Aceste persoane si-au primit drepturile salariale iar eu, ca disponibilizat, nu am primit decat o parte din aceste sume. De asemenea mentionez ca cei care au ramas in cadrul unitatii si-au primit in continuare veniturile salariale (este adevarat cu 3 luni intarziere dar asta era situatia si inainte de disponibilizarea mea, situatie perpetuata pe aproximativ 4 ani inainte de declararea insolventei si care continua si acuma).
Societatea se afla in continuare in perioada de observatie si inca nu s-a concretizat si publicat un plan de reorganizare.

Cunosc si faptul ca administratorul poate inscrie automat drepturile salariale la masa credala (desi presupun ca aceasta masura se refera la drepturile salariale restante la data instituirii procedurii insolventei deoarece are la dispozitie documentele justificative).

Intrebarile mele sunt:
1. Desi are dreptul sa inscrie automat la masa credala salariile restante inaintea instituirii procedurii administratorul judiciar nu era obligat sa ma anunte?
2. Daca restul de venituri salariale neplatite la plecarea mea din unitate au fost inscrise la masa credala nu trebuia sa ma anunte?

3. Cum pot sa imi recuperez banii? Asta pentru ca alte drepturi salariale au fost platite si dupa disponibilizarea mea (adica drepturile salariale din lunile scurse de la disponibilizare si pana acuma).

4. Pentru restul sumelor neachitate pot cere dobanda si penalitati conform prevederilor Codului Muncii ?

Va multumesc din suflet si imi cer scuze ca va chinui dar vreau sa stiu daca mai pot face ceva.

Oltchim Disponibilizat
 User  Oltchim Disponibilizat
a intrebat la 05 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 07 Dec. 2014
Administratorul judiciar trebuie sa inscrie din oficiu in tabel conform evidentelor contabile creantele salariale ale angajatilor nascute anterior datei pronuntarii de catre judecatorul sindic a hotararii de deschidere a procedurii de insolventa impotriva angajatorului debitor.
Impotriva unei societati aflate in insolventa nu se mai pot emite sentinte judecatoresti de obligare la plata deoarece astfel de actiuni se suspenda de drept.
Legea 85/2006
Art. 36
"De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra debitorului sau bunurilor sale".
Potrivit Legii 200/2006 proprietarii de firme care intra in insolventa au dreptul sa solicite prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca maxim trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat pe care nu au mai avut bani sa-l plateasca inainte de intrarea in insolventa. Plata se face din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, la care fiecare agent economic contribuie lunar cu 0,25 la suta din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariati.
Salariati pot face si singuri (ori prin intermediul reprezentatului sindical) solicitarea de accesare a acestui fond. Ei isi pot recupera maxim trei salarii medii brute pe economie. Intai, trebuie sa faca rost de la Tribunal de hotararea de deschidere a procedurii de insolventa a firmei, respectiv de ridicare a dreptului de administrare totala sau partiala, precum si de notificarea adresata administratorului sau lichidatorului judiciar in vederea efectuarii demersurilor pentru plata creantelor salariale. In acesta situatie trebuie sa obtina si dovada salariilor restante prin copii dupa statele de plata sau ale fiselor de lichidare. Toate acestea trebuie depuse la AJOFM impreuna cu o cerere pentru accesarea fondului.


Alte intrebari despre Drepturi salariale