ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Diminuarea salariului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Reiau o intrebare gasita pe sit-ul dvs si la care am in parte un raspuns:
"Cum se poate diminua salariul legal? Nu in cazul disciplinarc in cazul in care sunt probleme financiare si societatea nu isi mai permite plata salariillor integral?
Continuarea la care,va rog , sa-mi raspundeti este :
Care sunt consecintele daca persoana angajata nu este de acord cu diminuarea salariului .


Adaugata in: Drepturi salariale
Surlea Adrian
 User  Surlea Adrian
a intrebat la 29 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Mai. 2013
In cazul in care va confruntati cu probleme economice dispuneti reducerea temporara a activitatii cu plata indemnzatiei de 75% din salariul de baza. Iar daca aceasa masura se extinde pe mai mult 30 de zile lucratoare, dupa acest termen puteti reduce programul de lucru de la 5 la 4 zile, cu reducerea salariului corespunzator. Masura este unilaterala si se dispune prin decizie a angajatorului, dupa o consultare cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor si o decizie AGA, daca sunt mai multi asociati. O alta cale, daca doriti ca modificarea sa fie permanenta, o reprezinta actul aditional, dar angajatul nu este obliga sa accepte si nu poate fi sanctionat pentru refuzul sau. De aici mai departe vedeti ce decizie luati, daca recurgeti la concedieri sau la masura de care v-am vorbit. Recomandarea mea ar fi sa mergeti direct pe masura reducerii temporare a activiatii cu plata indemnizatiei.

Articolele din Codul muncii republicat in baza carora puteti dispune aceste masuri sunt urmatoarele:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Suspendarile le operati in Revisal in termen de 20 de zile lucratare de la data lor (prima zi de suspendare), asa cum prevede HG 500/2011

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024