ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Drepturile salariale nerespectate Societate Insolventa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Lucrez intro societate care este in insolventa din Iulie 2015, tot in acea perioada s-a infiintat o firma prin care sa lucreze paralel pe ia. O parte din personal a fost transferat pe firma noua , o parte a ramas pe cea in insolventa. Tot personalul lucreaza pentru ambele firme avand contract decat pe una singura.Salariile au inceput sa se dea cu intarziere de 2 - 3 luni pe ambele firme., cu toate ca s-au facut plati catre anumite societati ba chiar investitii. Administratorii si cel special si judiciar sunt amici cu patronii. Personalul care a plecat nu si-a mai primit drepturile salariale si sunt dusi cu vorba de luni de zile. Cativa colegi au facut reclamatie la ITB Bucuresti si dupa ce au fost ceruti fluturasii semnati de salariati si neavand de unde sa ii dea patronii au discutat cu cineva de acolo si totul a ramas in asteptare ( " o sa vorbim noi ca sa nu mai fim deranjati") . Nicio reclamatie nu a mai fost luata in consideratie de ITM . Va rog sa imi spuneti care este institutia superioara ITM - ului pentru a continua demersurile de recuperare a drepturilor. Precizez ca nu s-au platit nici datoriile catre stat din luna mai 2015.

Iuliana Dragoi
 User  Iuliana Dragoi
a intrebat la 20 Apr. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 22 Apr. 2016
Potrivit Legii 85/2006 proprietarii de firme care intra in insolventa au dreptul sa solicite prin Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca maxim trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat pe care nu au mai avut bani sa-i plateasca inainte de intrarea in insolventa. Plata se face din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, la care fiecare agent economic contribuie lunar cu 0,25 la suta din fondul total de salarii brute lunare realizate de salariati.
Salariati pot face si singuri (ori prin intermediul reprezentatului sindical) solicitarea de accesare a acestui fond. Ei isi pot recupera maxim trei salarii medii brute pe economie. Intai, trebuie sa faca rost de la Tribunal de hotararea de deschidere a procedurii de insolventa a firmei, respectiv de ridicare a dreptului de administrare totala sau partiala, precum si de notificarea adresata administratorului sau lichidatorului judiciar in vederea efectuarii demersurilor pentru plata creantelor salariale. In acesta situatie trebuie sa obtina si dovada salariilor restante prin copii dupa statele de plata sau ale fiselor de lichidare. Toate acestea trebuie depuse la AJOFM impreuna cu o cerere pentru accesarea fondului.
Impotriva unei societati aflate in insolventa nu se mai pot emite sentinte judecatoresti de obligare la plata deoarece astfel de actiuni se suspenda de drept.
Legea 85/2006
Art. 36
De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
Administratorul judiciar trebuie sa inscrie din oficiu in tabel conform evidentelor contabile creantele salariale ale angajatilor nascute anterior datei pronuntarii de catre judecatorul sindic a hotararii de deschidere a procedurii de insolventa impotriva angajatorului debitor.

Alte intrebari despre Drepturi salariale