ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

e normal sa-mi bage orele suplimentare la prima ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La societatea unde lucrez imi baga orele suplimentare la prima, deci impozitate cu 32 % si atat...nu le recuperam, nimic...nu mi se pare normal, astea nu mai sunt ore suplimentare.

Adrian Comsa
 User  Adrian Comsa
a intrebat la 13 Feb. 2014
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Feb. 2014
Vedeti si prevederile din Codul muncii republicat referitoare la acest tip de munca si pe baza lor incercati sa aveti o discutie cu angajatorul dvs. si verificati CCM si Regulamentul.

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupa caz, este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 124
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Feb. 2014
In primul rand ca nu se pot impozita cu 32% veniturile de natura salariala, este gresita aceasta abordare, tind sa cred ca in aceasta privinta nu este inteleasa corect informatia. Impozitul pe venit este de 16% si se aplica supra venitului total lunar, nu pe bucatele. Adica (salariu + sporuri + prime + alte adaosuri + .... ) x 16%. Numai tichetele de masa si cadou sunt impozitate separata, pentru ca acest tip de impozit se retine din netul angajatului. Clarificati cei 32%, sa nu fi inteles dvs gresit, ma indoiesc ca nu s-ar fi sesizat circa financiara pana acum pentru o astfel de dubla impozitare aplicata pentru acelasi venit.

Legat de problema orelor suplimentare, ele se compenseaza cu un spor la salariul de baza corespunzator numarului de ore lucrate in acest regim, spor ce nu poate fi mai mic de 75% conform prevederilor legale. Daca nu se acorda spor, atunci munca suplimentara trebuie compensata cu timp liber corespunzator muncii prestate suplimentar. Ceea ce ar insemna ca pentru 3 ore suplimentare primiti alte 3 ore libere platite normal. Si aici ar trebui sa vedeti ce prevede CCM sau Regulamentul Intern si cum se compenseaza aceste ore la nivelul unitatii.

Foarte important sa aveti in vedere ca munca suplimentara se efectueaza numai cu acordul prealabil, scris, al salariatului, cu exceptia situatiilor de forta majora, accidente sau prevenire accidente.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2021
Buna ziua!Va prezint urmatoarea situatie:Barbat, 60 de ani, pensionar miliar la 55 de ani dupa 37 de ani de...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Iul. 2021 1 raspuns