ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

in legatura cu demisia pe care vreau sa o inmanez


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


vreau sa stiu si eu un anumit lucru ,eu ca angajat daca imi dau demisia si nu mai stau cele 20 de zile patronul ma poate obliga sa scriu in demisie ca renunt la lichidare?

Ionela-claudia Serbanescu
 User  Ionela-claudia Serbanescu
a intrebat la 16 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Ian. 2014
Legal asa ar trebui, demisia fara preaviz se inmaneaza in scris, in temeilul art. 81(8) din Codul muncii, dar numai in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatiile contractuale. In cazul demisiei preavizul este un beneficiu al angajatorului si nu al angajatului. Cel dintai poate renunta total sau partial la aceasta perioada dar nu este obligat sa o faca, asta in conditiile in care nu se aplica articolul aminitit. Iar in cazul unei incetari cu acordul partilor, ambii trebuie sa fiti de acord cu data de incetare. Ceea ce inseama ca angajatorul poate respinge sau accepta o astfel de cerere.

Daca nu respectati perioada de preaviz, in conditiile redate, se considera abatere disciplinara iar angajatorul va poate cerceta pentru aceasta fapta si demisa poate foarte usor sa se transforme in concediere disciplinara. Ceea ce v-ar dezavantaja pe viitor.

De asemenea, daca el alege sa renunte la preaviz nu aveti ce sa faceti, este decizia lui permisa de lege deci nu prea va puteti opune.

La lichidare nu se poate renunta, aceea se face in momentul incetarii, practic asta inseamna. Se va incheia si semna o fisa de lichidare din care reiese ca nu aveti datorii unul catre celalalt, decizia de incetare si adeverinta de vechime, toate le primiti in exemplar original. Iar drepturile salariale cuvenite pana la data incetarii sunt o obligatie legala de acordare a angajatorului. Plata lor se face la data stabilita pentru salarii, nu este obligat sa vi le plateasca la incetarea contractului. Daca ramaneti cu sau aveti drepturi salariale restante, neplatite de angajator, puteti depune actiune in instanta. Dreptul se prescrie in 3 ani de la data datoriei.

Sper sa fi inteles corect la ce va referiti prin acea renuntare la lichidare.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024