ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, sunt insarcinata in 2 luni si am fost concediata de angajator, ma intereseaza cum as putea sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil in aceste conditii, as vrea sa platesc eu asigurarea sau ce se plateste pt a putea beneficia de aceasta indemnizatie?

Adaugata in: Drepturi salariale
Claudia Botezatu
 User  Claudia Botezatu
a intrebat la 07 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 08 Mai. 2012
Daca postul se desfiinteaza - de regula acest lucru are la baza reorganizarea judiciara - nu se aplica aceasta prevedere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Mai. 2012

Art. 60 din codul muncii
1 Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

c pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
Daca ati anuntat in scris angajatorul de starea de graviditate, aveti castig de cauza in instanta.
Va mai spun ca indemnizatia de somaj se suspenda daca prezentati concedii medicale inclusiv concediu de maternitate
OUG 158 DIN 2005 ART 23
2 De acelea??i drepturi beneficiaz?? ??i femeile care nu se mai afl??, din motive neimputabile lor, ??n una dintre situa??iile prev??zute la art. 1 alin. 1, dac?? nasc ??n termen de 9 luni de la data pierderii calit????ii de asigurat. Faptul c?? pierderea calit????ii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ??n cauz?? se dovede??te cu acte oficiale eliberate de c??tre angajatori sau asimila??ii acestora.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Mai. 2012
Daca ati fost concediata pentru motive neimputabile dumneavoastra si indepliniti conditiile stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 prevazut de legea somajului 76/2002 pentru acordarea acestui drept, puteti beneficia de somaj, iar perioada de somaj se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea concediului crestere copil. Daca abia a fost dispusa concedierea atunci presupun ca sunteti in preaviz pentru 20 de zile lucratoare, urmanda ca incetarea sa aiba loc odata cu expirarea perioadei de preaviz. Caz in care la incetarea contractului sarcina va ajunge la aproape 3 luni.

Indemnizatia de somaj se acorda timp de 6 luni pentru situatiile in care stagiul de cotizare este de 1 pana la 5 ani. Asta ar insemna ca pana la nasterea copilului veti fi in somaj, ulterior putand intra in concediu crestere copil, in cazul in care calculez eu corect.

ART. 39 - Legea 76/2002
1 Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. 1, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

De asemenea, daca aceasta concedierea a fost facuta pe motive neimputabile dumneavoastra ca salariata, veti putea beneficia de concediu de maternitate - pre si postnatal - acordat si in situatia in care pierdei calitatea de asigurat din motive neimpuatibile dumnevoastra cu cel mult 9 luni inainte de a naste.

ART. 23 - OUG 158/2005
1 Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
2 De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile
lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. 1, daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
3 In situatiile prevazute la alin. 2, baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu
respectarea prevederilor art. 10.



Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024