ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Jumatate de salariu la negru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Am salariul jumatate oficial, jumatate la negru. Partea de salariu la negru nu am mai primit-o de 1an si 8 luni. Nu am avut nicio discutie despre acest aspect, dar se insinueaza ca partea respectiva de bani reprezinta un fel de bonus, pentru lucrari si tinand cont ca lucrari nu prea sunt..si multe alte lucruri in aceeasi sfera.
Intrebarea mea este: exista vreo posibilitate legala prin care sa il pot obliga sa imi plateasca banii?
Poate legal sa ne dea afara? Pentru ca deja a dat afara doi oameni, fara a desfiinta postul.
Multumesc.

Adaugata in: Drepturi salariale
Mirela Teodorsan
 User  Mirela Teodorsan
a intrebat la 18 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Mirela Teodorsan la 19 Oct. 2012
Sumele primite ar trebui sa apara pe stat. Daca nu le-ati incasat nu vad cum ar figura pe statul de plata, ceva nu e clar.

Plata la negru este o ilegalitate, inteleg ca dvs aveti o problema ca nu se merge mai departe cu acest lucru. Legea nu prevede ca un salariat poate fi remunerat la negru iar acordurile verbale nu sunt valabile in Romania, nu pot sta la baza unei relati de munca.

Referitor la concediere, el poate sa faca acest lucru, insa important este motivul pentru care a recurs la concediere. Dvs. puteti concedia decizia in Tribunal, in termen de 45 de zile de la data comunicarii ei. Daca nu exista o decizie de concediere intocmita de angajator si semnata de dvs la primire, nu exista o concediere, nu este legala o incetare verbala a raportului de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mirela Teodorsan
 User Mirela Teodorsan
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Oct. 2012
Multumesc.
Deci daca am acceptat de buna voie, pentru a-i face un serviciu (sume mai mici platite la stat), sa primim salariul negociat astfel, suntem pur si simplu la mana lui, nu?
Legal nu se poate face nimic, pentru ca ar fi cuvantul nostru in opozitie cu cuvantul lui?
Este o situatie foarte neplacuta pentru ca hotararea de nu mai imi da banii la negru nu a venit neaparat din motivul lipsei de lucru. A venit pur si simplu.
In ceea ce priveste datul afara, nu inteleg un singur aspect. Poate sa dea afara fara sa desfiinteze postul si apoi sa angajeze pe altcineva ? Pentru ca exact asta a facut.

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2012
Daca acea parte din salariu ar trebui sa o primiti sub forma unui bonus, ea trebuie sa apara mentionata undeva (in Contractul Colectiv de Munca / Regulamentul Intern sau Contractul Individual de Munca), altfel este acordata la negru asa cum spuneti dvs.

Cat timp suma nu apare mentioanta nicaieri si nu este mentioanta nici in contractul de munca nu aveti cum sa solicitati, legal, acea suma, cat timp nu a fost negociata.

In cazul unor dificultati financiare sau lipsa comenzilor se poate ajunge la desfiintari de posturi pentru ca angajatorul nu mai are buget suficient pentru sustinerea salariatilor, firma neproducand nimic in urma carui sa incaseze bani si astfel sa poata acoperi salarii, contributii si alte cheltuieli in ceea ce-l priveste pe salariat.

Alte intrebari despre Drepturi salariale