ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

obtinerea banilor munciti


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Eu am lucrat pe camion de tonaj mare si trebuia sa ma duc la descarcat la o firma din Germania, localitatea Rodgau. Trebuia sa intru in depozit cu actele pentru descarcare. Usa de la intrare se deschidea cu card, eu nestiind de asta am vazut un fel de intrerupator cu un buton la mijloc. Crezand ca e sonerie l-am apasat ca sa vina cineva sa-mi deschida usa sa predau actele pentru descarcare. Dar, de fapt, acel buton era alarma de pompieri. Fiind ora tarzie, dupa ora 20 era destul de intuneric ca sa observ ca era alarma de pompieri. A
venit un echipaj de pompieri si a oprit alarma si pentru treaba asta seful meu din Romania, din diurna pe care trebuia s-o primesc mi-a oprit 1.000 E, desi la firma nu a venit nici o amenda din partea Germaniei pentru aceasta. Cum pot sa-mi obtin banii munciti?

Adaugata in: Drepturi salariale
Gheorghe Mailat
 User  Gheorghe Mailat
a intrebat la 14 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Mai. 2012
Incidentul a fost creat in Geramania nu in Romania, iar angajatorul din Romania nu a primit nici un fel de document din care sa reiasa ca angajatul a creat pagua angajatorului din Romania.

In plus vorbim de retinerea indemnizatiei de detasarea si nu de retinerea salariului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2012
Poate vi s-a calculat si retinut vreo desbagubire pentru incidentul pe care l-ati creat in necunostinta de cauza.Oricum pentru retinerea sumei, ar fi trebuit sa intervina un angajament de plata cu acordul dumneavoastra. Este o retinere abuziva si avand in vedere ca suma este considerabila puteti actiona in instanta angajatorul.
Art. 254 din codul muncii republicat

2 Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
3 In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
4 Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. 3 , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Mai. 2012
Angajatorul nu va poate opri banii / salarizarea cuvenit decat in anumite conditii. In cazul de fata presupunerea mea este ca angajatorul a considerat fapta drept abatere disciplinara, insa nu este chiar corect. Pentru ca o abatere disciplinara trebuie inainte de toate cercetata si apoi sanctionata, asa cum prevede legea. Daca ar fi sa vorbim de o dauna cauzata angajatorului, cat timp din Germania nu a primit nici un fel de document / notificare el nu are dreptul sa retina aceste sume.

Art. 169
1 Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
2 Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
3 In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b contributiile si impozitele datorate catre stat;
c daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d acoperirea altor datorii.
4 Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

Opinia mea este ca ar trebui sa sesizati ITM-ul din Romania, pentru a va putea recupera acei bani retinuti in mod abuziv, cu incalcarea legii.





Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024