ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Plata in zi declarata libera


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca sunt chemat la serviciu in zi de sarbatoare declarata in codul muncii ca fiind libera si imi exprim acordul, cum se incadreaza in statul de plata?
Lucrez 6 zile de luni pana sambata cu 6 ore pe zi.
Care este procedura: -primesc o zi libera de concediu?
-sunt platit cu mai mult?

Stima !

Adaugata in: Drepturi salariale
Monica W
 User  Monica W
a intrebat la 03 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Dec. 2013
Nu este legal sa lucrati 6 zile consecutive, chiar si cu acordul dvs. Este o incercare de renuntare la dreptul la repaus saptamal, recunoscut prin lege, si care este lovita de nulitate cf. Codului muncii republicat. Orice salariat trebuie sa beneficieze de doua zile libere consecutive drept repaus saptamanal, chiar daca acestea nu sunt sambata si duminica.

In cazul zilelor de sarbatoare care se suprapun cu o zi de weekend, se va respecta in primul rand procedura pentru lucrul in zile de repaus saptamanal. Ceea ce inseamna ca trebuie sa primiti alte doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus si un spor de weekend stabilit prin CCM aplicabil sau in contractul de munca, daca nu exista un CCM. Legea nu prevede un cuantum minim al acestui spor, legiuitorul lasand la latitudinea angajatorului aceasta decizie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marina Florina la 04 Dec. 2013
O singura corectura, sporul de weekend se stabileste prin contact colectiv de munca sau cel individual, niciodata prin regulament intern, cf. Codului muncii republicat aceasta optiune nu intra in discutie pentru sporul de weekend.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marina Florina
 User Marina Florina (HR & Payroll Specialist, SC Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri Timisoara SA)
a raspuns la intrebare la 03 Dec. 2013
Salariatilor care lucreaza in zi de sarbatoare legala li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se pot acorda zilele libere, salariatii beneficiaza pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100%.

Pentru zilele ucrate in weekend (sambata si duminica) salariatii beneficiaza de un spor de weekend ce se stabileste prin regulamentele la nivel de unitate sau, dupa caz, in contractul individual de munca, precum si de o zi libera.. adica daca salariatul a lucrat sambata, el va beneficia de repausul saptamanal, duminica si luni... in situatii de exceptie, zilele de repaus aptamanal pot fi acordate i cumulat, dupa o activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice cu autorizarea ITM si cu acordul sindicatului sau al reprezentantilor indicatului, dupa caz.


Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024