ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Recuperare drepturi banesti


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Permiteti-mi sa va prezint un caz si daca se poate sa-mi spuneti care este rezolvarea.
O persoana ocupa un post de secretar la o institutie de invatamat preuniversitar. Secretarul sef se pensioneaza rapid si postul ramane vacant. Datorita numarului de elevi activitatea de secretariat trebuie sa fie acoperita de doi secretari. Fiind singura competenta a trebuit sa indeplineasca toate activitatile specifice.
In data de 01.07.2010 a fost emisa decizia privind delegarea competentelor de secretar sef, cu precizarea ca pesoana in cauaza va prelua sarcinile prevazute in fisa postului de secretar sef, serviciul secretariat si contabilitate va duce la indeplinire prevederile deciziei.
Aceeasi persoana a sustinut examenul pentru ocuparea postului de secretar sef si a primit o decizie de numire pe post in data de 08.11.2012.
In perioada 01.07.2010 - 08.11.2012 a indeplinit sarcinile de secretar si secretar sef ocupand postul de secretar.
Din 08.11.2012 si pana azi a dus la indeplinire aceleasi sarcini specifice celor doua posturi ocupand postul de secretar sef.
Au fost zile in perioada bacalaureatului cand a plecat de la serviciu la ora unu noaptea. Programul de lucru evident s-a prelungit. Salariul a fost pentru un singur post. Ore suplimentare nu s-au platit. Indemnizatia de conducere nu a fost acordata.
Va rog sa-mi spuneti care ar fi fost drepturile banesti ce ar fi trebuit sa le primeasca si daca azi mai pot fi revendicate.
Daca da, care sunt temeiurile legale.
Va multumesc.


Paul Teleorman Olteanu
 User  Paul Teleorman Olteanu
a intrebat la 05 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Paul Teleorman Olteanu la 10 Sep. 2013
In sistemul bugetar la ora actuala parte din sporuri sunt sistate, neexistand fonduri. Ceea ce inseamna ca munca suplimentara se va compensa cu timp liber corespunzator.

Plata sporului nu este obligatorie, dupa cum v-am spus. Este o altenativa la zilele sau orele libere corespunzatoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Teleorman Olteanu
 User Paul Teleorman Olteanu
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Sep. 2013
Va multumesc pentru raspuns!
Am inteles ca sporurile trebuiau acordate. Care este temeiul legal?

Totusi daca se poarte as vrea sa lamurim unele aspecte.

Art. 40.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;

Art. 111.
Timpul de muncă reprezintă orice perioadă ?n care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi ?ndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei ?n vigoare.

Art. 159.
(1) Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat ?n baza contractului individual de muncă.
(2) Pentru munca prestată ?n baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat ?n bani.

Pana aici inteleg ca o fost prestata munca si ca angajatorul trebuie sa acorde drepturi ce decurg din lege.


Art. 112.
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă ?ntreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptăm?nă.
Art. 114.
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Art. 119.
Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de c?te ori este solicitat.

Art. 123.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Art. 171.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea ?n totalitate sau ?n parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie ?n termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este ?ntrerupt ?n cazul ?n care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau deriv?nd din plata salariului

Dar angajatorul nu este impiedicat de lege sa faca plata drepturilor cuvenite.

Pentru munca suplimentara,in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in 60 de zile calendaristice, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.


Sa inteleg ca munca efectuata suplimentar nu va fi platita. Adica munca fara plata?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Sep. 2013
Daca institutia este de stat, in prezent din cate cunosc eu sporurile sunt suspendare in acest sistem, iar orele suplimentare se compenseaza doar cu timp liber corespunzator. Referitor la indemnzatie insa, daca acesta trebuia platita conform contractului de munca sau CCM aplicabil, dar nu s-au respectat aceste prevederi, se poate depune actiune in instanta pentru recuperarea drepturilor de natura salariala neacordate. Temeiurile legale de actiune in instanta sunt Codul Civil si cel al muncii, dreptul prescriindu-se in 3 ani de la data la care vi se datorau aceste sume.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024