ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ref. reducere program de lucru salariata gravida


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Referitor la reducerea programului de lucru in cazul salariatei gravide, am rugamintea sa-mi spuneti daca medicul de familie sau medicul specialist care urmareste sarcina are posibilitatea sa acorde salariatei adeverinta cu recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore, in conditiile in care in informarea privind Raportul de evaluare primit de catre salariata se mentioneaza program normal de lucru 8H.
Mentionez ca la primirea Raportului de evaluare, salariata a fost informata verbal de catre angajator ca ce se mentioneaza in informarea privind Raportul de evaluare nu interzice salariatei sa beneficieze de acest drept de reducere a programului de lucru la 6 ore. In schimb, medicul de familie sstine ca nu poate acorda program redus deoarece acest Raport de evaluare recomanda program normal. Ce este de facut in acest caz? Este nevoie sa cerem suplimentar o informare scrisa de la angajator catre medicul de familie ca angajatorul este de acord cu recomandarea de reducere a programului de lucru desi in Raport nu se prevede acest lucru?
Iar, in cazul in care salariata primeste recomadare de la medic pentru reducerea programului de lucru, programul de lucru fiind de 9 ore/zi (8H + 1H pauza de masa), care va fi durata programului de munca a salariatei, 6H sau 7H (6H+1H pauza de masa?

Va multumesc!

V E
 User  V E
a intrebat la 19 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Sep. 2013
Reducerea programului de lucru in cazul salariatei insarcinate se face in baza unei recomandari din partea medicului de familie, si nu pe baza raportului. Acel raport intra in discutie pentru un concediu de risc maternal, cred ca medicul a incurcat putin situatiile.

Art. 13 - OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca:
?n baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate ?ndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Programul de lucru nu este de 9 ore pe zi, pentru ca pauza de masa nu face parte din durata muncii. Programul ei de lucru este de 8 ore pe zi, in ora de pauza nu lucreaza. Ca atare durata programului va fi de 6 h de lucru + 1 h de masa. Legal nu puteti avea un salariat cu 9 h/zi in contract, este gresita interpretarea, mai ales ca insusi Codul muncii precizeaza ca pauza de masa nu face parte din durata muncii, mai ales o pauza de 1 ora.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Marius Ion George Andreescu Radu Anton Ioana Popa G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024