ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Sporuri salariu


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Intrebarea mea se refera la sporurile specifice acordate prin contracte colective pe ramura, unde baza de calcul a sporului este definita ca fiind salariul de incadrare, insa nu se specifica daca este vorba de salariul lunar realizat (exista cazuri cu ore suplimentare, concedii de odihna sau concedii medicale) sau strict de de salariul de incadrare stabilit prin contractul de munca. In aceste cazuri, salariul realizat difera de salariul de incadrare.
Care este baza de calcul corecta pt aceste sporuri si care este temeiul ei legal?
Cu multumiri,
Vio Z.

Violeta Zaharia
 User  Violeta Zaharia
a intrebat la 18 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Violeta Zaharia
 User Violeta Zaharia
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Oct. 2012
Buna ziua,
Din pacate nu ati inteles intrebarea mea, de aceea voi exemplifica cu sporul care ma intereseaza in speta mea: este vorba de sporul de munca in conditii speciale acordat de catre contractul colectiv de munca pe ramura transporturi 2006-2007, conf. art.41, al.1, lit a.
Baza de calcul prevazuta este salariul de baza minim brut al salariatului. Cum intepretati aceasta baza de calcul, in conditiile in care salariatul are un salariu de incadrare fix si un salariu realizat diferit, in functie de orele de lucru realizate. Precizez ca este vorba despre personal aeronavigant, care beneficiaza de un sistem de salarizare extrem de complicat in ceea ce priveste calculul.
De asemenea, am retinut raspunsul privitor la baza de calcul a sporurilor permanente ca fiind salariul realizat pe baza pontajului. Exista o reglementare in acest sens? Cu toate ca este logic si de bun simt sa fie asa, am nevoie sa stiu daca se sustine cu o prevedere legala sau este doar o cutuma.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2012
Sporul pentru ore suplimentare de exemplu se calculeaza la salariul brut corespunzator perioadei respective, adica salariul realizat prin efectuare orelor suplimentare inmultit cu minim 75%, ele nu fac parte din salariul de incadrare. La fel si in cazul sporului pentru week-end. Orele suplimentare nu sunt calculate in salariul de incadrare, ci sunt platite in afara lui.

Pe perioada concediului medical contractul este suspendat, iar salariatul primeste indemnizatie, venit diferit fata de salariul de baza, iar pentru restul lunii va primit salariul de baza corespunzator perioadei efectiv lucrate. Sporurile se calculeaza raportat la acest salariu, nu se ia in calcul si indemnizatia pentru calcularea sporurilor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2012
Sa luam pe rand problemele enuntate de dvs.
Concediile de odihna se acorda calculand indemnizatia pe baza drepturilor salariale negociate in CIM art. 150 din Codul Muncii republicat.
Concediile medicale se calculeaza pe baza veniturilor realizarte in ultimele 6 luni anterioare lunii de prezentare a concediului medical OUG 158 din 2005.
Sporurile permanente se raporteaza la salariul de baza realizat in fiecare luna pe baza pontajului.
Orele suplimentare se acorda prin impartirea salariului de baza la nr de ore lucratoere din luna dupa care tariful orar se inmulteste cu nr de ore lucrate suplimentar si sporul de plata a acestui spor.

Alte intrebari despre Drepturi salariale

TOP RASPUNSURI 2024