ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Unde putem reclama


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
De curand,sotia mea,a lucrat pentru o scurta perioada de timp in cadrul unei societati comerciale ce are ca obiect de activitate etichetarea unor produse destinate marilor lanturi de hypermarcheturi.
Inca din prima zi de munca ,ea impreuna cu mai multe persoane venite pentu angajare ,au fost informate ca una din conditiile de angajare este sa lucreze peste orele de program sau nu vor fi angajate.Drept urmare, inca din prima zi,programul s-a intins de la 08.30 pina in jurul orei 01.00 noaptea, a urmat apoi o saptamina in care s-a lucrat zi de zi de la ora 11.30 pina dupa miezul noptii.
Vineri 26.04.2013, programul a inceput la ora 08.30 iar in jurul orei 14.00 a fost informata,impreuna cu ceilalti angajati, de catre manager ca nu se va pleca acasa pina nu v-a fi finalizat un anumit numar de paleti de produse si ca vor fi nevoiti sa lucreze si a doua zi (sambata 27.04) de la ora 10.00 la 18.00 iar cine nu va ramane peste program sau nu va veni sambata la munca ,de luni (29.04)nu va mai fi primit .
In ce priveste angajarea si semnarea contractului de munca a fost amanata zilnic din anumite motive ba ca nu este doamna de la resurse umane ba ca nu are timp,iar vineri i s-a spus ca pina dupa pasti nu poate efectua vizita medicala obligatorie pentru angajare pentru ca acea clinica medicala cu care au dansii contract nu functioneaza.
V-am relatat toate acestea pentru a va putea face o impresie despre ceeace se intampa acolo si a ne putea sfatui cui sa ne adresam pentru ca sotia mea sa i-si poata incasa drepturile banesti pentru munca depusa.
Mentionez ca sotia mea a renuntat in momentul in care managerul a facut anuntul de vineri.

Paul Stefanov
 User  Paul Stefanov
a intrebat la 29 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2013
Contractul se semneaza intotdeauna inaintea de inceperea activitatii si nu dupa. Aveti in vedere insa ca odata ce faceti sesizarea catre ITM va primi amenda si sotia dvs. Din pacate asta este legea la ora actuala. Amenda pentru persoana fizica se ridica la maxim 1000 de lei.

Art. 260 - Codul muncii
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;

Apoi, este bine sa retineti ca munca suplimentara nu poate fi impusa de angajator, ci se efectueaza numai cu acordul scris al salariatului, cu exceptia cazurilor de forta majora sau accidente la locul de munca. Totodata, acesta nu poate reprezenta o conditie a angajarii.

Faceti insa o sesizare catre ITM pentru a sanctiona angajatorul si daca sotia dvs are dovezi palpabile in sustinerea acuzelor aduse angajatorului, atunci puteti incerca si o actiune in instanta cu solicitarea daunelor morale si recuperare drepturilor neacordate, inclusiv munca suplimentara. Angajatorul, fiind un hypermarket, tind sa cred ca are un numar destul de mare de angajati la negru. Iar pentru o astfel de situatie risca inclusiv inchisoare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 30 Apr. 2013
Nimeni nu are voie sa munceasca inainte de semnarea contractului individual de munca si fisei postului si fara sa aduca adeverinta medicala.Angajatorul a comis un grav abuz, iar salariatii nu trebuie sa accepte asa ceva, nici macar sub amenintarile ca nu vor mai avea loc de munca acolo.Altminteri, risca sa munceasca fara contract si fara bani.
Retineti: Un salariat fara contract semnat nu are drepturi. Asadar ....nu semnati CIM, nu prestati munca.
Sesizarile se fac la Inspectoratul Teritorial de Munca din judetul unde aveti locul de munca.Faceti dovada celor spuse mai sus si asteptati raspunsul.

Alte intrebari despre Drepturi salariale